Kochamy kruszonkę 🙂 każdego rodzaju.
Wiadomo przy takich pysznościach nie liczymy kalorii i nie zważamy na ilość cukru..
Przyznam, że robimy zawsze na oko..
Kruszonka ma się pięknie sypać, ale nie za mocno, ponieważ będzie spadała z ciasta. Dla wilgotności jeżeli lubicie na samym końcu dodajcie 1 żółtko i wymieszajcie.
ZADANIE DLA DZIECKA:
- Odmierzenie suchych składników.
- Nałożenie do miski masła.
- Połączenie wszystkiego, aż będzie się sypało 🙂
SKŁADNIKI:
- 3 duże łyżki masła (z lodówki)
- 3 łyżki opłatków owsianych błyskawicznych
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru pudru.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Do miski włóżcie wszystkie składniki, a następnie paluszkami delikatnie rozetrzyjcie, aż będzie sypka i delikatna. Nie mieszajcie mocno rękami, aby masło się nie rozpuściło, ma być fajnie sypkie (delikatne grudki, okruchy).
Smacznego 😉
Ciasto ze zdjęcia to drożdżowe ze śliwkami (przepis), tym razem podane z truskawkami i kruszonką według przepisu powyżej.