Kruszonka z płatkami owsianymi

Kochamy kruszonkę 🙂 każdego rodzaju.
Wiadomo przy takich pysznościach nie liczymy kalorii i nie zważamy na ilość cukru..

Przyznam, że robimy zawsze na oko..
Kruszonka ma się pięknie sypać, ale nie za mocno, ponieważ będzie spadała z ciasta. Dla wilgotności jeżeli lubicie na samym końcu dodajcie 1 żółtko i wymieszajcie.

ZADANIE DLA DZIECKA:

  1. Odmierzenie suchych składników.
  2. Nałożenie do miski masła.
  3. Połączenie wszystkiego, aż będzie się sypało 🙂

SKŁADNIKI:

  • 3 duże łyżki masła (z lodówki)
  • 3 łyżki opłatków owsianych błyskawicznych
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru pudru.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
Do miski włóżcie wszystkie składniki, a następnie paluszkami delikatnie rozetrzyjcie, aż będzie sypka i delikatna. Nie mieszajcie mocno rękami, aby masło się nie rozpuściło, ma być fajnie sypkie (delikatne grudki, okruchy).

kruszonka z platkami owsianymi           20160625_102329           20160625_105934

Smacznego 😉

Ciasto ze zdjęcia to drożdżowe ze śliwkami (przepis), tym razem podane z truskawkami i kruszonką według przepisu powyżej.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *