Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Bardzo lubimy nasze ciasto drożdżowe. Najlepiej jeżeli zjadamy go na śniadanie i popijamy go kakao. Pycha 🙂
Największą rozpustą jest dodatkowo posmarować masełkiem jak buchtę…polecam 🙂

ZADANIE DLA DZIECKA:

  1. Odmierzenie wszystkich składników.
  2. Przesianie mąki.
  3. Rozbicie jajek.
  4. Przygotowanie kogla-mogla
  5. Wyrabianie ciasta.

SKŁADNIKI:

  • 2-3 szklanki mąki (będziecie dokładnie odmierzać w czasie wyrabiania ciasta)
  • 2 jajka (osobno białko i żółtko)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/4 kostki drożdży
  • 1/4 kostki dobrego masła
  • 1/3 łyżeczki soli.
  • około 15-20 śliwek węgierek (można dać inne owoce np. truskawki)
  • kruszonka: 1/3 kostki masła, 2 duże łyżki mąki + 2 duże łyżki cukru pudru + 1 żółtko.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
W małym rondelku roztop masło i odstaw do ostygnięcia.

Etap 2
Oddzielcie białka od żółtek. Do żółtek dodaj cukier i mikserem lub ręcznie zróbcie kogel-mogel.

Etap 3
Przygotujcie sobie dużą miskę. Podgrzej mleko (ma być dobrze ciepłe nie wrzące), następnie wlej go do miski i dodaj drożdże. Dokładnie wymieszaj.

Etap 4
Do miski z drożdżami i mlekiem dodajcie masło, przesianą mąkę (1,5 szklanki, a resztę w czasie wyrabiania ciasta), sól, białka, kogel mogel, . Wymieszaj dokładnie ciasto łyżką, a następnie jak już połączą się składniki przełóż na stolnicę lub blat. Wyrabiajcie, aż ciasto będzie jędrne i bardzo delikatne, nie może być twarde, dlatego uważajcie z mąką. Następnie włóżcie do rynienki wyłożonej papierem do pieczenia. Poczekajcie, aż ciasto podrośnie (około 45-60 minut).

UWAGA: Jeżeli Ci się śpieszy włóż do piekarnika na 40 stopni na około 7-10 minut, aby podrosło. Następnie wyciągnij i podnieś temperaturę piekarnika do 180 stopni. Jak będzie się grzał to ułóżcie śliwki i dodajcie kruszonkę.

20160605_085126          20160605_085713

Etap 5
Przygotujcie kruszonkę. Do miski wsypcie cukier, mąkę oraz dodajcie masło. Pocierajcie palcami, aż będzie kruszonka sypka, następnie dodajcie żółtko i wymieszajcie. Jeżeli macie zbyt klejącą kruszonkę dodajcie troszkę mąki i cukru.

kruszonka

Etap 6
Oczyśćcie śliwki, przekrójcie na pół i wyciągnijcie pestki.

Etap 7
Jeżeli macie wyrośnięte ciasto ułóżcie śliwki i posypcie kruszonką.

20160605_092901

Etap 8
Piecz około 30-45 minut, 180 stopni.
Ciasto ma być ładnie przyrumienione oraz patyczek od szaszłyka ma być suchy po wbiciu.

20160605_100749          20160605_152122

Smacznego 🙂

 

 

 

 

 

 

One thought on “Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *