Makaron z rybką, mozzarellą i koperkiem

Delikatny makaron z kawałkami rybki. Bardzo proste i szybkie danie.

ZADANIE DLA DZIECKA:

  1. Umycie koperku. Pomoc w posiekaniu, w zależności od wieku dziecka.
  2. Pokruszenie mozzarelli.
  3. Wymieszanie mozzarelli z koperkiem, czosnkiem i oliwą.

SKŁADNIKI:

  • 400g ryby np. łosoś, pstrąg. Dziś użyłam pstrąga tęczowego łososiowego. Najlepiej aby już nie miał ości. Jeżeli jednak są nic się nie stanie. Po usmażeniu powyciągasz
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 pęczek koperku
  • Makaron jaki lubicie,ja użyłam tasiemek
  • 2 łyżki masła, najlepiej klarowanego
  • 2-3 łyżki śmietany 30% (można użyć 18%)
  • Sól, pieprz
  • mały ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki skórki z cytryny + 0,5 łyżeczki soku z cytryny.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
Zacznijcie od umycia ryby, pokrojeniu jej na mniejsze kawałki, jeżeli macie długi płat rybny. Posólcie, najlepiej aby ryba poleżała w soli nawet nockę, jeżeli jednak nie macie czasu przygotujcie na bieżąco.
Na gorącą patelnie daj masło, 2 gałązki koperku i usmaż rybę z każdej strony po około 2 minuty (ja miałam cieniutki płat) następnie wyłącz, przykryj pokrywką, aby rybka delikatnie doszła. Gotową rybę daj na ręcznik papierowy do wystygnięcia.

20160608_120901          20160608_121801 - kopia (2)

Etap 2
Ugotuj makaron al dente według instrukcji na opakowaniu.

Etap 3
Jeżeli macie już gotową rybkę ostrożnie ją pokrusz na mniejsze kawałki, aby nie było żadnej ości.

20160608_155817 - kopia (2)

Etap 4
Poszarpcie mozzarelle do miseczki, posiekajcie 4 gałązki koperku, dodajcie sól oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszajcie.

20160608_163047          20160608_162948 - kopia          20160608_163455

Etap 5
Połączcie wszystkie składniki na ciepłej patelni. Daj makaron, rybkę, koper, śmietanę, mozzarelle, sok i skórkę z cytryny, sól, pieprz do smaki. Gotowe, wystarczy podać 🙂

20160608_164019          20160608_164533

Smacznego 🙂

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *