Banany na maśle klarowanym z polewą czekoladową

Rewelacyjny deser, który robimy jak mamy ochotę na coś dobrego 🙂 polewę czekoladową możecie zrobić dowolną, ja polecam mojej babci (wystarczy zrobić pół porcji, ale my robimy całą i wyjadamy później łyżeczką:))

ZADANIE DLA DZIECKA:

  1. Obranie bananów.
  2. Przygotowanie masła.
  3. Polanie bananów czekoladą.

SKŁADNIKI:

  • 3 duże banany
  • 1 łyżka masła klarowanego (polecam dać łyżeczkę masła i łyżeczkę oleju kokosowego nierafinowanego tłoczonego na zimno)
  • polewa:
    • 1/2 kostki dobrego masła
    • 3 płaskie łyżki ciemnego kakao
    • 5 łyżek mleka (lub wody)
    • 1 szklanka cukru pudru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
Obierzcie banany.

20160627_140024

Etap 2
Przygotujcie polewę czekoladową według przepisu kliknij tutaj

Etap 3
Na rozgrzanej patelni z tłuszczem ułóż banany i smaż na niedużym ogniu, mają delikatnie się poddusić i zarumienić na złoty kolor (około 2-3 minuty na stronie).

20160627_140647

Etap 4
Gotowe banany ułóż na talerzu, polej czekoladą 🙂

20160627_140954

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *