Surówka z kapusty włoskiej, czerwonej i z tego co masz w lodówce…tym razem z kurczakiem

Po wizycie na naszym rynku, biorę większość kupionych warzyw i robię świeżutką, pachnącą surówkę. Tym razem dodałam wyjątkowo kurczaka, ponieważ została mi pierś z obiadu. Polewam wszystko sosem czosnkowym..pycha i zdrowo.

Ilość: 2 większe porcję lub 4 jako dodatek do obiadu

ZADANIA DLA DZIECI:

  1. Umycie wszystkich warzyw.
  2. Doprawienie.
  3. Przygotowanie sosu.

SKŁADNIKI:

  • 1 duża garść pokrojonej drobno kapusty włoskiej
  • 1 mała garść pokrojonej drobno czerwonej kapusty
  • kawałek pora (ok 2 cm)
  • kawałek selera, ok 3 łyżek startego na drobnej tarce
  • 1 średnia marchewka starta na drobnej tarce
  • mała pierś z kurczaka (nie musisz dodawać jak surówka jest dodatkiem do obiadu)
  • pietruszka zielona, szczypiorek, czosnek niedźwiedzi
  • sos czosnkowy: 1 łyżka majonezy, 3 duże łyżki jogurtu typu greckiego, 1 ząbek czosnku, oliwa (można dodać olej lniany), sól, pieprz, koperek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
Podsmaż pierś z kurczaka w ulubionej kompozycji smakowej. Ja użyłam mieszanki do pieczeni z indyka.

Etap 1
Pokrój w cienkie paski por i sparz wrzątkiem. Następnie odcedź.

Etap 2
Posiekaj drobno kapustę włoską, czerwoną, zetrzyj na drobnej tarce seler, marchewkę. Posiekaj świeże zioła.

Etap 3
Przygotuj sos. Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku.

20160312_103534

Etap 4
Połącz składniki surówki.

20160402_194400          20160402_194726

Smacznego 🙂

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *