Placuszki cytrynowe z kaszą jaglaną i mozzarellą

Kolejne nasze kochane placuszki, którymi zajadają się moje dziewczynki. Jeżeli macie ochotę dodajcie ser pleśniowy (ja dzieciom nie daje). Są bardzo pożywne i zdrowe, smażymy na małej ilości masła klarowanego na patelni nie przywierającej.

Ilość: 4 porcje

ZADANIA DLA DZIECKA:

  1. Przygotowanie warzyw.
  2. Wbicie jajek do placuszków.
  3. Doprawienie.
  4. Przygotowanie mozzarelli

SKŁADNIKI:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • mozzarella
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 3 różyczki kalafiora
  • 3 różyczki brokuła
  • 1 średnia marchewka
  • 4 jajka
  • przyprawy: oregano, bazylia, sól, pieprz, cukier
  • sos: jogurt grecki, koper, sól, pieprz, cytryna (ok łyżeczki)
  • masło klarowane

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
Przygotuj kaszę. Najpierw przepłukuj ją w zimnej wodzie, następnie polej wrzątkiem i ponownie przepłukuj zimną, dzięki temu straci swoją gorycz. Wrzuć ją do gotującej się osolonej wody razem z obraną i startą na tarce marchewką. Gotuj według opisu na opakowaniu (około 15 minut).

20160331_170032

Etap 2
Ugotuj kalafior i brokuł w osolonej wodzie z odrobiną cukru (al dente ok 7-10 minut).

Etap 3
Przygotowanie sosu to tylko wymieszanie jogurtu z przyprawami i odrobiną soku z cytryny (dopraw tak jak lubisz).

Etap 4
Jak macie już ugotowaną kaszę oraz jarzyny poczekaj, aż troszkę się przestudzą. Połącz składniki (warzywa i kasza muszą być dobrze odcedzone z wody). Zetrzyj na drobnej tarce 1/2 skórki z cytryny, dodaj jajka, mozzarelle. Możesz dodać więcej jajek jak w przepisie, ważne aby warzywa były dobrze zlepione, inaczej placuszki mogą się kruszyć. Dopraw do smaku solą i pieprzem (możesz dodać ulubione zioła). Wymieszaj dokładnie (my robimy to  ubijaczką do ziemniaków, aby brokuł i warzywa delikatnie się pokruszyły, delikatnie, nie ma powstać ciapa:))

20160401_091005     20160401_090914

Etap 5
Na patelni nieprzywierającej smaż na maśle klarowanym małe placuszki, aż się zrumienią. Po usmażeniu daj na ręcznik papierowy.

20160401_154817

Etap 6
Po usmażeniu możesz ułożyć na szpinaku lub tak jak ja to zrobiłam na surówce z kiszonej kapusty (pokrój drobno i wymieszaj: 1 dużą garść kapusty kiszonej, słodkie jabłko, małą cebulkę, pietruszkę zieloną, oliwę). Przekładaj placuszki sosem.

20160401_155442

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *