Kolejne nasze kochane placuszki, którymi zajadają się moje dziewczynki. Jeżeli macie ochotę dodajcie ser pleśniowy (ja dzieciom nie daje). Są bardzo pożywne i zdrowe, smażymy na małej ilości masła klarowanego na patelni nie przywierającej.
Ilość: 4 porcje
ZADANIA DLA DZIECKA:
- Przygotowanie warzyw.
- Wbicie jajek do placuszków.
- Doprawienie.
- Przygotowanie mozzarelli
SKŁADNIKI:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- mozzarella
- skórka z 1/2 cytryny
- 3 różyczki kalafiora
- 3 różyczki brokuła
- 1 średnia marchewka
- 4 jajka
- przyprawy: oregano, bazylia, sól, pieprz, cukier
- sos: jogurt grecki, koper, sól, pieprz, cytryna (ok łyżeczki)
- masło klarowane
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Przygotuj kaszę. Najpierw przepłukuj ją w zimnej wodzie, następnie polej wrzątkiem i ponownie przepłukuj zimną, dzięki temu straci swoją gorycz. Wrzuć ją do gotującej się osolonej wody razem z obraną i startą na tarce marchewką. Gotuj według opisu na opakowaniu (około 15 minut).
Etap 2
Ugotuj kalafior i brokuł w osolonej wodzie z odrobiną cukru (al dente ok 7-10 minut).
Etap 3
Przygotowanie sosu to tylko wymieszanie jogurtu z przyprawami i odrobiną soku z cytryny (dopraw tak jak lubisz).
Etap 4
Jak macie już ugotowaną kaszę oraz jarzyny poczekaj, aż troszkę się przestudzą. Połącz składniki (warzywa i kasza muszą być dobrze odcedzone z wody). Zetrzyj na drobnej tarce 1/2 skórki z cytryny, dodaj jajka, mozzarelle. Możesz dodać więcej jajek jak w przepisie, ważne aby warzywa były dobrze zlepione, inaczej placuszki mogą się kruszyć. Dopraw do smaku solą i pieprzem (możesz dodać ulubione zioła). Wymieszaj dokładnie (my robimy to ubijaczką do ziemniaków, aby brokuł i warzywa delikatnie się pokruszyły, delikatnie, nie ma powstać ciapa:))
Etap 5
Na patelni nieprzywierającej smaż na maśle klarowanym małe placuszki, aż się zrumienią. Po usmażeniu daj na ręcznik papierowy.
Etap 6
Po usmażeniu możesz ułożyć na szpinaku lub tak jak ja to zrobiłam na surówce z kiszonej kapusty (pokrój drobno i wymieszaj: 1 dużą garść kapusty kiszonej, słodkie jabłko, małą cebulkę, pietruszkę zieloną, oliwę). Przekładaj placuszki sosem.
Smacznego 🙂