Po wizycie na naszym rynku, biorę większość kupionych warzyw i robię świeżutką, pachnącą surówkę. Tym razem dodałam wyjątkowo kurczaka, ponieważ została mi pierś z obiadu. Polewam wszystko sosem czosnkowym..pycha i zdrowo.
Ilość: 2 większe porcję lub 4 jako dodatek do obiadu
ZADANIA DLA DZIECI:
- Umycie wszystkich warzyw.
- Doprawienie.
- Przygotowanie sosu.
SKŁADNIKI:
- 1 duża garść pokrojonej drobno kapusty włoskiej
- 1 mała garść pokrojonej drobno czerwonej kapusty
- kawałek pora (ok 2 cm)
- kawałek selera, ok 3 łyżek startego na drobnej tarce
- 1 średnia marchewka starta na drobnej tarce
- mała pierś z kurczaka (nie musisz dodawać jak surówka jest dodatkiem do obiadu)
- pietruszka zielona, szczypiorek, czosnek niedźwiedzi
- sos czosnkowy: 1 łyżka majonezy, 3 duże łyżki jogurtu typu greckiego, 1 ząbek czosnku, oliwa (można dodać olej lniany), sól, pieprz, koperek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Podsmaż pierś z kurczaka w ulubionej kompozycji smakowej. Ja użyłam mieszanki do pieczeni z indyka.
Etap 1
Pokrój w cienkie paski por i sparz wrzątkiem. Następnie odcedź.
Etap 2
Posiekaj drobno kapustę włoską, czerwoną, zetrzyj na drobnej tarce seler, marchewkę. Posiekaj świeże zioła.
Etap 3
Przygotuj sos. Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku.
Etap 4
Połącz składniki surówki.
Smacznego 🙂