Szybki sobotni obiad, każdy może skomponować swoje smaki 🙂 kto powiedział, że pizza ma być jedna duża, zróbcie sobie malutkie pizze, aby każda była wyjątkowa 🙂
Poniżej podaję naszą ulubioną kombinację (posypuje dodatkowo ruccola, jednak w tej wersji niestety brak, mój sklep się nie spisał:))
ZADANIA DLA DZIECKA:
- Doprawić mięsko
- Przesiać mąkę
- Dodać wszystkie składniki do ciasta
- Przygotować sos do spaghetti
- doprawienie sosu, pizzy
SKŁADNIKI:
Mięso:
- 400 g fileta z indyka
- 2 łyżeczki ulubionej przyprawy (ja używam złocistego kurczaka), sól
- 1/2 szklanki mleka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka masła klarowanego
Ciasto:
- 2 szklanki mąki plus ok 0,5 szklanki w razie potrzeby do podsypania
- 1/2 szklanki ciepłego mleka, nie gorącego (można użyć ciepłej wody)
- około 100 ml oleju
- 1/2 opakowania drożdży (50g)
- sól
Sos pomidorowy:
- Domowy przecier pomidorowy lub puszka pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego (do smaku)
- bazylia, oregano, sól
Dodatki:
- cebula
- kukurydza
- ser żółty
- i to na co masz ochotę 🙂
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Zacznij od przygotowania mięsa. Umyj i pokrój na małe kawałki, poproś dziecko o doprawienie i zalanie mięsa mlekiem. Najlepiej jak mięso troszkę się przegryzie, jednak nawet 40 minut będzie wystarczające.
Przygotuj sobie patelnie, rozpuść odrobinę masła klarowanego i połóż na nim mięso (bez mleka) i usmaż do miękkości, w razie potrzeby dopraw do smaku.
Etap 2
Rozpocznijcie przygotowanie zaczynu. Podgrzej mleko (nie może być za gorące), dodajcie do niego drożdże i dokładnie dziecko miesza.
Etap 3
Do miski dziecko przesiewa mąkę, dodajecie sól, delikatnie wlewajcie olej oraz zaczyn. Początkowo wyróbcie sobie w misce, później przełóżcie ciasto na stolnicę, blat i zacznijcie wyrabiać. Posmarujcie sobie dłonie oliwą, aby ciasto fajnie odchodziło od ręki, jeżeli się klei oprószcie mąką. Ciasto ma być bardzo delikatne i jędrne. Gotowe ciasto ułóżcie na brytfanki (posmarowane pędzelkiem oliwą).
Uformujcie bardzo cieniutkie 2 pizze (chyba, że lubicie to jedną grubszą).
Etap 4
Gotowe pizze nakłujcie widelcem i włóż do piekarnika na 50 stopni, 10 minut (troszkę podrosną). Możesz zrobić również tradycyjnie, przykryj ściereczką i poczekaj aż ciasto podwoi swoją wielkość (około 1h)
Etap 5
Przygotujcie sobie sos. Do miseczki przełóżcie przecier pomidorowy lub pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy. Dziecko miesza na jedną masę i doprawia ziołami.
Etap 6
A teraz najlepsza zabawa moich dziewczyn 🙂 Komponowanie pizzy. Nasza pizza ze zdjęcia ułożona jest tak:
sos, cebula, indyk, kukurydza, ser, zioła .
Etap 7
Czas pieczenia 10 min, 220 stopni (termoobieg dół)
Pingback:Pizza z szynką | Gotuj z dzieckiem – Przepisy kulinarne – Zabawa z dzieckiem