Naleśniki z białym serem na maśle

Naleśniki to jedno z ulubionych przepisów moich dzieci. Lubiane są na sucho, z dżemem, z cukrem pudrem. Dziś jednak zaproponuje z białym serem.

Ilość porcji: 10-12 sztuk (zależy od grubości naleśnika i wielkości patelni)

ZADANIA DLA DZIECKA:

  1. Oddzielenie białek od żółtek
  2. Dodanie do ciasta mleka, mąki, cukru
  3. Przygotowanie masła
  4. Miksowanie składników
  5. Posypanie naleśników cukrem pudrem
  6. Posmarowanie naleśników serem

SKŁADNIKI:

Masa serowa:

  • 300 g sera półtłustego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2 łyżki śmietany

Ciasto naleśnikowe:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki wody (może być gazowana)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła klarowanego(do ciasta) plus 2 łyżki (do podsmażenia)
  • 1 cukier wanilinowy
  • cukier puder do dekoracji

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
Ciasto naleśnikowe:

Poproś swoje dziecko, aby wzięło miskę, w której będziecie przygotowywać ciasto naleśnikowe.
Naszykujcie wszystkie składniki potrzebne do ciasta. A teraz moment (najlepszy dla mojej córeczki:)) łączymy wszystkie składniki i przy Twojej pomocy (chyba, że masz starsze dziecko) miksujemy na jednolitą, gładką masę.
Teraz ty weź patelnię, a dziecko poda Ci odpowiednią ilość masła, którą ty rozpuścisz i dodasz do ciasta mieszając. Odstaw ciasto aby odpoczęło. Ciasto nie może być zbite, musi być delikatnie lejące.

Etap 2
Masa serowa:

Umyte i wyparzone przez Ciebie jajka podaj dziecku, aby rozdzieliło delikatnie białko od żółtka. Aby ułatwić dziecku dokładne rozdzielenie możesz rozbić mu jajko do rączki, a przez małe paluszki ładnie przecieknie białko, a żółtko zostanie na dłoni 🙂
Umieść w metalowej misce żółtka oraz cukier.
Teraz już tylko ty włóż do garnka miskę z gorącą wodą. Mikserem zacznij miksować masę, aby ją ubić. Jak już będzie ładna, delikatna pianka (żółtka powinny się sparzyć) zdejmij miskę z garnka.

20160311_152720          20160311_152916

Do żółtek dziecko dodaje ser, cukier wanilinowy, śmietanę i miksuje. Jeżeli lubicie jedwabistą masę użyjcie blendera (w razie konieczności dodaj śmietany, jogurtu)

20160311_153428          20160311_153440

Etap 3
Smażenie naleśników:

Używam patelni nieprzywierającej (jednak przed pierwszym naleśnikiem delikatnie natłuszczam patelnie). Usmaż dosyć cienkie naleśniki, aż nabiorą ładnego koloru.

Etap 4
Gotowe naleśniki posmarujcie serem. Jeżeli twoje dzieci nie jedzą smażonych potraw podaj im już naleśniki, a dla siebie zrób naleśniki na masełku (jeżeli nie zjecie wszystkich naleśników odgrzej w ten sposób na kolację)
Rozgrzej patelnie, daj troszkę masła (ok 0,5 łyżki masła) ułów naleśniki z serem i podsmaż, aż nabiorą chrupiącej skórki z każdej strony. Gotowe 🙂

20160311_155602          20160311_17211920160311_155718          20160311_17243220160311_155847          20160311_155853

Smacznego 🙂

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *