Pizza z szynką

Bardzo podobny przepis jak w pizzy z indykiem przepis, jednak w tym przepisie wykorzystuję mniej drożdży.
Jest to szybki przepis, nie musimy czekać, aż pizza podrośnie, wystarczy że wstawimy ją do piekarnika na 50stopni, ciasto spokojnie podrośnie, a wy w między czasie przygotujecie dodatki 🙂

ZADANIE DLA DZIECKA:

  1. Przesianie mąki.
  2. Wymieszanie drożdży z wodą
  3. Dodanie wszystkich składników do ciasta.
  4. Wyrobienie ciasta.
  5. Posmarowanie blachy tłuszczem oraz nakłucie ciasta widelcem.
  6. Posmarowanie ciasta sosem.
  7. Ułożenie dodatków na pizze.

SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • 1-2 szklanki mąki (w czasie wyrabiania, wyczujecie konsystencję i będziecie dodawać),
  • 1/4 kostki drożdży,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 5 łyżek oleju,
  • 0,5 łyżeczki soli, cukru,
  • ząbek czosnku.

Sos:

  • 1 duży pomidor,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 łyżka koncentratu,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 ząbek czosnku,
  • oregano, bazylia,
  • 1 łyżka masła klarowanego.

Dodatki:

  • 30 dag sera żółtego
  • 10 plasterków szynki konserwowej
  • 1/2 cebuli
  • 1 pomidor
  • do posypania oregano i bazylia.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
Przygotujcie sobie mały garnek lub patelnie i podduś na maśle klarowanym cebulę, następnie dodaj pomidora, koncentrat, czosnek i wszystkie przyprawy. Nie ważne, jak pokroisz warzywa, ponieważ i tak będziesz później wszystko miksować. Duś pod przykryciem około 15 minut, aż wszystko będzie rozgotowane. Następnie zmiksuj  wszystko na gładką masę, jeżeli jest potrzeba przetrzyj przez sitko. Dopraw do smaku. Odstaw.

20160713_155648

Etap 2
Do dużej miski wlej dobrze ciepłą wodę (nie wrzątek) i dodaj drożdże. Poproś aby dziecko dokładnie wymieszało. Dodaj do drożdży pozostałe składniki, jednak mąki dodaj tylko szklankę. Mieszaj łyżką, w razie potrzeby dosypuj mąki, a jak ładnie się złączy polejcie sobie ręce małą ilością oliwy, dajcie ciasto na blat i wyrabiajcie. Ciasto ma być bardzo delikatne, nie twarde.

20160713_160248

Etap 3
Poproś dziecko, aby wysmarowało blachę oliwą i ułóżcie na nią ciasto. Ostatni etap to nakłucie go widelcem. Wstaw do piekarnika na ok 15 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.

20160713_161056     20160713_161202

Etap 4
W czasie kiedy ciasto będzie rosło przygotujcie sobie dodatki.

20160713_162938

Etap 5
Na wyrośnięte ciasto ułóżcie składniki.

20160713_164151

Etap 6
Piecz w piekarniku ok 10-15 minut, termoobieg grzanie dól, 210 stopni.

20160713_170233

Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *