Zupa krem z czerwonej soczewicy na wywarze mięsno-warzywnym

Delikatna zupa krem, którą podajemy z domowymi grzankami na maśle z dodatkiem czosnku lub z dodatkiem groszku ptysiowego. Baza do zupy to delikatny wywar warzywny z dodatkiem mięsa. Tym razem dodajemy nogę z kury, podudzie oraz wątróbkę, można również dodać wołowinę.
Jeżeli nie masz ochoty na mięso nie dodawaj. Zwiększ liczbę warzyw i mocniej dopraw do smaku, a wyjdzie równie dobra 🙂

Ilość: 4 talerze

ZADANIA DLA DZIECKA:

  1. Umycie i obranie warzyw
  2. Odmierzenie odpowiedniej ilości czerwonej soczewicy
  3. Doprawienie zupy

SKŁADNIKI:

  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia cebula
  • Pęczek pietruszki
  • 2 liście kapusty
  • Por, gałązka zielonej części
  • Mięso: 1 noga z kury, 1 podudzie bez kości, jedna duża wątróbka drobiowa
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 3 łyżki śmietany
  • około 2 szklanek wody
  • Przyprawy: mała łyżeczka soli, 2 liście laurowe, 1 łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki, odrobina czerwonej ostrej papryki, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
Przygotujcie garnek, wlejcie wodę (woda ma przykrywać warzywa i mięso), dodajcie oczyszczone mięso (ja obieram z mięsa nadmiar skóry), obrane warzywa (zielonej pietruszki daj 2-3 gałązki) i doprawcie.

20160316_152723          20160316_15361520160316_153734          20160316_154018

Etap 2
Od zagotowania gotujcie  na małym ogniu około 1-1,5h (aż mięso będzie idealnie odchodziło od skóry).

Etap 3
Do wywaru dodaj 1/2 szklanki soczewicy i poczekaj, aż się zagotuje.
Gotuj na małym ogniu około 20 minut.

20160310_144739

Etap 4
Kiedy soczewica będzie miękka, wyjmij z zupy liście laurowe, zieloną pietruszkę, zieloną część pora oraz mięso.

Etap 5
Dodaj śmietanę, zblenduj na dokładny krem. Dopraw do smaku.
Posyp pietruszką przed podaniem.

Zupa krem z czerwonej soczewicy na wywarze mięsno-warzywnym

Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *