Delikatny makaron z kawałkami rybki. Bardzo proste i szybkie danie.
ZADANIE DLA DZIECKA:
- Umycie koperku. Pomoc w posiekaniu, w zależności od wieku dziecka.
- Pokruszenie mozzarelli.
- Wymieszanie mozzarelli z koperkiem, czosnkiem i oliwą.
SKŁADNIKI:
- 400g ryby np. łosoś, pstrąg. Dziś użyłam pstrąga tęczowego łososiowego. Najlepiej aby już nie miał ości. Jeżeli jednak są nic się nie stanie. Po usmażeniu powyciągasz
- 1 kulka mozzarelli
- 1 pęczek koperku
- Makaron jaki lubicie,ja użyłam tasiemek
- 2 łyżki masła, najlepiej klarowanego
- 2-3 łyżki śmietany 30% (można użyć 18%)
- Sól, pieprz
- mały ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki skórki z cytryny + 0,5 łyżeczki soku z cytryny.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Zacznijcie od umycia ryby, pokrojeniu jej na mniejsze kawałki, jeżeli macie długi płat rybny. Posólcie, najlepiej aby ryba poleżała w soli nawet nockę, jeżeli jednak nie macie czasu przygotujcie na bieżąco.
Na gorącą patelnie daj masło, 2 gałązki koperku i usmaż rybę z każdej strony po około 2 minuty (ja miałam cieniutki płat) następnie wyłącz, przykryj pokrywką, aby rybka delikatnie doszła. Gotową rybę daj na ręcznik papierowy do wystygnięcia.
Etap 2
Ugotuj makaron al dente według instrukcji na opakowaniu.
Etap 3
Jeżeli macie już gotową rybkę ostrożnie ją pokrusz na mniejsze kawałki, aby nie było żadnej ości.
Etap 4
Poszarpcie mozzarelle do miseczki, posiekajcie 4 gałązki koperku, dodajcie sól oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszajcie.
Etap 5
Połączcie wszystkie składniki na ciepłej patelni. Daj makaron, rybkę, koper, śmietanę, mozzarelle, sok i skórkę z cytryny, sól, pieprz do smaki. Gotowe, wystarczy podać 🙂
Smacznego 🙂