Delikatniejsze ciasto na pierogi, bardziej miękkie i elastyczne niż ciasto na pierogi wariant 2 przepis.
Ciasto wyrabiam w robocie kuchennym.
Ilość: około 30 pierogów
SKŁADNIKI:
- 200 ml (1 szklanka) dobrze ciepłej wody,
- 2,5 szklanki mąki plus do podsypania,
- sól.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Dajcie wszystko do naczynia i wyróbcie ciasto.
Etap 2
Przełóżcie ciasto na blat posypany mąką, wyróbcie chwilę i wałkujcie ciasto cieniutko, ważne aby blat był mocno podsypany mąką, aby ciasto się nie przylepiało.
Kroimy na kwadraty, można również robić kółeczka od szklanki.
Gotujemy w osolonej wodzie ok 7-10 minut.
Smacznego 🙂
Pingback:Ciasto na pierogi/ wariant 2 | Gotuj z dzieckiem – Przepisy kulinarne – Zabawa z dzieckiem
Pingback:Pierogi z białym serem na słodko | Gotuj z dzieckiem – Przepisy kulinarne – Zabawa z dzieckiem
Pingback:Pierogi ruskie | Gotuj z dzieckiem – Przepisy kulinarne – Zabawa z dzieckiem