Nadziewane bułeczki jak pizza

Nasze kochane bułeczki, które można nadziać czym tylko lubicie 🙂
Podam najprostszy zestaw z sosem pomidorowym, można jednak dodać do każdej bułeczki np. kawałek salami, upieczonego kurczaka, szynkę, oliwki itp.
Ilość 8-10 bułeczek.

ZADANIE DLA DZIECKA:

  1. Wymieszanie drożdży z wodą.
  2. Dodanie wszystkich składników do ciasta.
  3. Wyrabianie ciasta, wałkowanie, wycinanie kółeczek,
  4. Obranie warzyw.
  5. Pomoc w doprawieniu sosu.

SKŁADNIKI:

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki,
  • 1/4 kostki drożdży,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 5 łyżek oleju,
  • 0,5 łyżeczki soli, cukru,
  • ząbek czosnku.

Sos:

  • 5 średnich pomidorów obranych ze skórki,
  • 1 duża cebula,
  • 1 średnia marchewka,
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • miseczka startego na drobnej tarce żółtego sera,
  • duża łyżka masła klarowanego lub innego tłuszczu,
  • sól, cukier, oregano, bazylia do smaku,
  • ząbek czosnku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
Przygotujcie sobie ciasto drożdżowe.
Do miski dajcie drożdże, wymieszajcie z dobrze ciepłą wodą (nie wrzącą), dodajcie cukier i pozostałe składniki. Wymieszajcie łyżką, a jak ładnie się wszystko połączy dajcie na blat obsypany mąką i wyrabiajcie.
Dla wygody polecam polać dłonie oliwą i wyrabiać ciasto (im dłużej tym lepiej).
Odstawcie ciasto, aż podwoi swoją objętość.

20160806_132352        20160806_135453

Etap 2
Przygotuj sos pomidorowy.
Na maśle klarownym uduś cebulę, dodaj 0,5 łyżeczki soli i cukru.
Wrzuć pokrojoną marchewkę, duś około 7 minut. Dodaj drodno pokrojone pomidory,czosnek, koncentrat pomidorowy oraz łyżeczkę oregano i bazylii. Gotuj, aż cebula będzie miękka i cała woda wyparuje. Doprawcie do smaku i odstawcie do wystygnięcia.

20160806_133833        20160806_134850

Etap 3
Po wyrośnięciu ciasta wyróbcie go chwilkę raz jeszcze.
Rozwałkujcie podobnie jak ciasto na pierogi. Zróbcie kółeczka od szklanki.
Na wysmarowaną blaszkę dajcie kółeczko, daj ok 2 małych łyżeczek sosu, przykryj drugim kółeczkiem i sklej zgniatając palcami, widelcem.

20160806_135921_Richtone(HDR)       20160806_140308_Richtone(HDR)

Etap 4
Piecz 20 minut, 180 stopni, aż bułeczki będą ładnie zarumienione.
Wyciągnij bułeczki i posmaruj sosem (około 1 łyżeczki) i posyp żółtym serem.
Włóż z powrotem do piekarnika na ok. 5-8 minut, aż ser się delikatnie spiecze.

  20160806_150154  20160806_150952  got 1      20160806_145240

Smacznego 🙂

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *