Ciasto na pierogi/ wariant 2

Mam dwa sprawdzone przepisy na ciasto do pierogów.
To ciasto jest delikatnie twardsze niż ciasto na pierogi wariant 1 przepis.
Ciasto zawsze wyrabiam w robocie kuchennym.
Ilość: około 30 pierogów

ZADANIE DLA DZIECKA:

  1. Wsypanie do robota mąki, soli.
  2. Dodanie jajek
  3. Wałkowanie ciasta.
  4. Lepienie pierogów.

SKŁADNIKI:

  • 200 ml mleka mocno ciepłego (1 szklanka)
  • 1 jajko,
  • sól,
  • 2,5 szklanki mąki plus do podsypania.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
Dajcie wszystko do naczynia i wyróbcie ciasto.

Etap 2
Przełóżcie ciasto na blat posypany mąką, wyróbcie chwilę i wałkujcie ciasto cieniutko, ważne aby blat był mocno podsypany mąką, aby ciasto się nie przylepiało.
Lubię kroić na kwadraty, można również robić kółeczka od szklanki.

Gotujemy w osolonej wodzie ok 7-10 minut.

20160730_135518_Richtone(HDR)     20160330_135333

Smacznego 🙂

 

One thought on “Ciasto na pierogi/ wariant 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *