Ciasto na pierogi/ wariant 1

Delikatniejsze ciasto na pierogi, bardziej miękkie i elastyczne niż ciasto na pierogi wariant 2 przepis.

Ciasto wyrabiam w robocie kuchennym.
Ilość: około 30 pierogów

SKŁADNIKI:

  • 200 ml (1 szklanka) dobrze ciepłej wody,
  • 2,5 szklanki mąki plus do podsypania,
  • sól.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
Dajcie wszystko do naczynia i wyróbcie ciasto.

Etap 2
Przełóżcie ciasto na blat posypany mąką, wyróbcie chwilę i wałkujcie ciasto cieniutko, ważne aby blat był mocno podsypany mąką, aby ciasto się nie przylepiało.
Kroimy na kwadraty, można również robić kółeczka od szklanki.

Gotujemy w osolonej wodzie ok 7-10 minut.

20160730_135518_Richtone(HDR)      20160730_135025_Richtone(HDR)      20160330_135333

Smacznego 🙂

 

3 thoughts on “Ciasto na pierogi/ wariant 1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *