Ciasteczka owsiane

Prosty i szybki przepis na ciasteczka to jest to co lubimy. Można użyć wszystkich bakalii, zależy co macie w szafce. Najlepiej coś chrupiącego jak pestki dyni, orzechy, kokos.
Ilość: 2 blachy.

ZADANIE DLA DZIECKA:

  1. Wymieszanie wszystkich owoców suszonych.
  2. Pokrojenie masła na małe kawałki.
  3. Blendowanie daktyli.
  4. Rozbicie jajek.

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka otrębów owsianych (użyłam z firmy Melvit)
  • 1 kostka masła (200 g)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 1/2 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 10 łyżek mleka
  • 300 g daktyli (bez pestek)
  • małe opakowanie: słonecznika, rodzynek, płatków kokosowych, wiórków kokosowych (paczki około 90 g)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
Wrzuć do miski daktyle i zalej wrzątkiem. Odstaw na chwile, aby owoce zmiękły.
Odcedź owoce, dodaj kakao, mleko, śmietanę i blenduj.

Etap 2
Do drugiej miski (dużej) wrzuć daktyle, pozostałe bakalie, mąkę , otręby, cukier waniliowy i wymieszajcie.

     

Etap 3
W trzeciej misce utrzyj miękkie masło z cukrem, a na koniec dodajcie jajka i wymieszajcie dokładnie (my używamy miksera). Całość przełóż do miski z bakaliami.
Mieszamy wszystkie składniki.

     

Etap 5
Układamy ciasteczka na papier do pieczenia. 1 łyżka to jedno ciastko. Delikatnie spłaszczamy.
Pieczemy 15-20 minut, 180 stopni termoobieg.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *