Prosty i szybki przepis na ciasteczka to jest to co lubimy. Można użyć wszystkich bakalii, zależy co macie w szafce. Najlepiej coś chrupiącego jak pestki dyni, orzechy, kokos.
Ilość: 2 blachy.
ZADANIE DLA DZIECKA:
- Wymieszanie wszystkich owoców suszonych.
- Pokrojenie masła na małe kawałki.
- Blendowanie daktyli.
- Rozbicie jajek.
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka otrębów owsianych (użyłam z firmy Melvit)
- 1 kostka masła (200 g)
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki
- 1/2 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżka śmietany 18%
- 10 łyżek mleka
- 300 g daktyli (bez pestek)
- małe opakowanie: słonecznika, rodzynek, płatków kokosowych, wiórków kokosowych (paczki około 90 g)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Wrzuć do miski daktyle i zalej wrzątkiem. Odstaw na chwile, aby owoce zmiękły.
Odcedź owoce, dodaj kakao, mleko, śmietanę i blenduj.
Etap 2
Do drugiej miski (dużej) wrzuć daktyle, pozostałe bakalie, mąkę , otręby, cukier waniliowy i wymieszajcie.
Etap 3
W trzeciej misce utrzyj miękkie masło z cukrem, a na koniec dodajcie jajka i wymieszajcie dokładnie (my używamy miksera). Całość przełóż do miski z bakaliami.
Mieszamy wszystkie składniki.
Etap 5
Układamy ciasteczka na papier do pieczenia. 1 łyżka to jedno ciastko. Delikatnie spłaszczamy.
Pieczemy 15-20 minut, 180 stopni termoobieg.
Smacznego 🙂