Brownie

Coś co  zawsze u nas w domu mile widziane BROWNIE 😋😋😋 chwila pracy i taka pychotka.
Przepis na dużą blachę, spokojnie można zrobić w tortownicy z połowy porcji.
Ciasto  nadaje się na wynos 🙂 ważne, aby upiec je dzień wcześniej, aby delikatnie stężało, wówczas bardzo dobrze się kroi.
Inspiracja: przepis od Ani Starmach.

ZADANIE DLA DZIECKA:

  1. Odmierzenie wszystkich składników.
  2. Połamanie na małe kawałeczki czekolady.
  3. Rozbicie jajek.
  4. Wymieszanie jajek z mąką

SKŁADNIKI:

  • 4 czekolady gorzkie (ja używam tylko z firmy Wedel)
  • 2 kostki masła (400g)
  • 2 szklanki cukru (szklanka 300ml)
  • 1 szklanka mąki (szklanka 300ml)
  • 6 jajek
  • 1 szklanka wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
W garnku zagrzej wodę, rozpuść w niej cukier, dodaj czekoladę, a na końcu wrzuć drobno pokrojone masło. Jak wszystko ładnie się wymiesza zdejmij garnek z płyty.

Etap 2
W większej misce wymieszaj (najlepiej mikserem) całe jajka i mąkę.
Następnie dodaj bardzo powoli czekoladę (ja wlewam jeszcze ciepłą).

          

Etap 3
Ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

Etap 4
Pieczemy 25-30 minut, 180 stopni.
Po włożeniu patyczka ciasto ma być wilgotne, ale nie płynne.

         

Smacznego 🙂

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *