Chlebek bananowy

Mocno wilgotny chlebek z dużą ilością płatków owsianych. Polecam z powidłami czekoladowymi lub kremem czekoladowym 🙂 Zapach jaki się unosi w domu podczas pieczenia obłędny.

ZADANIE DLA DZIECKA:

  1. Rozgniecenie bananów.
  2. Odmierzenie wszystkich składników na ciasto oraz ich wymieszanie.
  3. Wysmarowanie formy masłem i obsypanie bułką tartą.

SKŁADNIKI:

  • 7 dojrzałych bananów,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 szklanki płatków owsianych pełnowartościowych,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 ml oleju,
  • 4 jajka,
  • większa szczypta soli.

Moja szklanka ma 300 ml.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
Rozgniatamy banany w dużej misce.

Etap 2
Do bananów dodajemy wszystkie składniki i bardzo dokładnie mieszamy.

   

Etap 3
Smarujemy formę masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto nie jest gęste. Wygląda jak lepka ciapka. Wlewamy do formy i delikatnie oprószamy solą.

Etap 4
Pieczemy w 180 stopniach, 30 minut termoobieg.
Chlebek jest upieczony, jeżeli patyczek (np. od szaszłyka) jest suchy, a skorupka jest ładnie zarumieniona. Ciasto zostawiam w lekko uchylonym piekarniku.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *