Kurczak w płatkach kukurydzianych

Bardzo soczysty i pyszny kurczak 🙂 Po raz pierwszy zjadłam go u mojej koleżanki Ani. Przepis ten to moja inspiracja do stworzenia czegoś dla Was i dla mnie…bo jeżeli mamy bunt na mięsko to tak podane zawsze znika z talerza.
Proponuje dwa sposoby upieczenia: tradycyjnie na patelni lub w piekarniku.

ZADANIE DLA DZIECKA:

  1. Wymieszanie jajka, mąki oraz ziół.
  2. Pokruszenie płatków kukurydzianych.
  3. Panierowanie, jeżeli macie siłę bo jest bałagan…

SKŁADNIKI:

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 3 jajka
  • 3 duże łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól lub przyprawa do kurczaka. Można stworzyć swoją własną mieszankę np.: sól, kmin, kurkuma, przyprawa do kurczak, imbir, chilli (dla dorosłych)
  • płatki kukurydziane do panierki (około 4 duże garście)
  • tłuszcz do smażenia, jeżeli wybieramy pieczenie w piekarniku to masło klarowane

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 

Etap 1
Pokrój mięso na kawałki. Posól i obłóż czosnkiem. Najlepiej odstaw na całą noc, albo chociaż na 2 godzinki.

Etap 2
Przygotujcie sobie miskę. Rozbijcie jajka, dodajcie mąkę oraz wszystkie przyprawy.

      

Etap 3
Wrzućcie do jajek kawałki kurczaka (bez czosnku, może się spalić). Fajnie, jak kurczak poleży trochę w marynacie 🙂

      

Etap 3
W dużej misce skruszcie rękami lub tłuczkiem płatki. Każdy kawałek kurczaka wkładajcie do płatków i obtaczajcie dokładnie, lekko ugniatając, aby panierka nie spadała.

Etap 4
Smażymy z każdej strony na delikatnym ogniu.
Jeżeli wybieramy piekarnik to 200 stopni, 15 minut (w zależności od wielkości kawałków). Można na każdy kawałek dać odrobinę masła klarowanego.

Etap 5
Każdy upieczony kawałek dajemy na ręcznik papierowy, aby nadmiar tłuszczu został w ręczniku.

Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *