Mocno wilgotny chlebek z dużą ilością płatków owsianych. Polecam z powidłami czekoladowymi lub kremem czekoladowym 🙂 Zapach jaki się unosi w domu podczas pieczenia obłędny.
ZADANIE DLA DZIECKA:
- Rozgniecenie bananów.
- Odmierzenie wszystkich składników na ciasto oraz ich wymieszanie.
- Wysmarowanie formy masłem i obsypanie bułką tartą.
SKŁADNIKI:
- 7 dojrzałych bananów,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 szklanki płatków owsianych pełnowartościowych,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100 ml oleju,
- 4 jajka,
- większa szczypta soli.
Moja szklanka ma 300 ml.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Rozgniatamy banany w dużej misce.
Etap 2
Do bananów dodajemy wszystkie składniki i bardzo dokładnie mieszamy.
Etap 3
Smarujemy formę masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto nie jest gęste. Wygląda jak lepka ciapka. Wlewamy do formy i delikatnie oprószamy solą.
Etap 4
Pieczemy w 180 stopniach, 30 minut termoobieg.
Chlebek jest upieczony, jeżeli patyczek (np. od szaszłyka) jest suchy, a skorupka jest ładnie zarumieniona. Ciasto zostawiam w lekko uchylonym piekarniku.
Smacznego 🙂