Spaghetti z pstrągiem

Spaghetti z pstrągiem to jedno z ulubionych dań moich dziewczynek i mojego męża 🙂
Postanowiłam zrobić carbonare, ale zamiast użyć boczku użyłam ryby.

Ilość: 2 większe porcje.

SKŁADNIKI:

  • Pstrąg (około 400g), można użyć łososia,
  • 1/2 paczki makaronu spaghetti,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • posiekana natka pietruszki (około 3 łyżek),
  • 1 średnia cebula,
  • 1 jajko
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
Oczyść rybę, ja odcinam głowę ponieważ dziewczynki inaczej nie zjedzą..posól i daj do środka odrobinę posiekanej pietruszki.Najlepiej, jeżeli rybka poleży w soli całą noc…
Smażymy na rozgrzanej patelni z 1 łyżką masła po 2-3 minuty z każdej strony. Przykrywamy pokrywką i zostawiamy, aby rybka odpoczęła i delikatnie ostygła.

20161020_165532

Etap 2
Na rozgrzanej patelni, na 1 łyżce masła uduś cebulę, aż będzie mięciutka i delikatnie złota.

Etap 3
Oddziel mięso od ości.

Etap 4
Ugotuj makaron w osolonej wodzie.

Etap 5
Roztrzep w kubku jajko, śmietanę i dodaj troszkę soli.

Etap 6
Do gorącej cebuli dodaj rybę, pietruszkę, jajko, gorący makaron.
Wymieszaj i dopraw do smaku.

maksron z pstrągiem

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *