Pożywne ciasteczka czekoladowe na każdą okazję 🙂 pyszne.
Ilość: około 30 ciasteczek
ZADANIE DLA DZIECKA:
- Pokrojenie masła na małe kawałeczki.
- Oddzielenie białek od żółtek.
- Wymieszanie białka z kokosem.
- Wysmarowanie masłem blaszki.
- Układanie ciastek na blaszce.
SKŁADNIKI:
- 3/4 szklanki maki razowej (tym 720),
- 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych,
- 1 szklanka bakali (ja użyłam: słonecznika, pestek dyni, rodzynek),
- 6 dużych łyżek wiórków kokosowych,
- 2 jajka,
- kostka masła 200g o temp pokojowej,
- 1/2 szklanki cukru plus 4 łyżki,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej,
- 1 łyżka kakao,
- 2 duże szczypty cynamonu,
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
- szczypta soli.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Przygotujcie sobie 3 miski.
W 1 dużej misce utrzyj masło na gładką masę następnie dodaj cukier kryształ oraz cukier wanilinowy, utrzyj dokładnie (około 3 minut). Odstaw.
Etap 2
Rozdzielcie białka od żółtek. W drugiej misce utrzyj żółtka z 2 łyżkami cukru na gładką, puszystą masę.
Etap 3
W trzeciej misce ubij na pianę białka z 2 łyżkami cukru. Dodaj kokos i mieszaj delikatnie łyżką.
Etap 4
Posiekaj drobno czekoladę.
Etap 5
Dodaj do dużej miski z masłem żółtka, białka, czekoladę, kakao, cynamon, sól, mąkę, sodę, płatki.
Wymieszaj dokładnie łyżką, jest to dosyć czasochłonne.
Wszystko musi być idealnie połączone i wymieszane.
Etap 6
Na wysmarowanej masłem blaszce układamy ciasto łyżką.
Etap 6
Pieczemy 15 minut, 180 stopni termoobieg.
Smacznego 🙂