Spaghetti z pstrągiem to jedno z ulubionych dań moich dziewczynek i mojego męża 🙂
Postanowiłam zrobić carbonare, ale zamiast użyć boczku użyłam ryby.
Ilość: 2 większe porcje.
SKŁADNIKI:
- Pstrąg (około 400g), można użyć łososia,
- 1/2 paczki makaronu spaghetti,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- posiekana natka pietruszki (około 3 łyżek),
- 1 średnia cebula,
- 1 jajko
- 4 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Oczyść rybę, ja odcinam głowę ponieważ dziewczynki inaczej nie zjedzą..posól i daj do środka odrobinę posiekanej pietruszki.Najlepiej, jeżeli rybka poleży w soli całą noc…
Smażymy na rozgrzanej patelni z 1 łyżką masła po 2-3 minuty z każdej strony. Przykrywamy pokrywką i zostawiamy, aby rybka odpoczęła i delikatnie ostygła.
Etap 2
Na rozgrzanej patelni, na 1 łyżce masła uduś cebulę, aż będzie mięciutka i delikatnie złota.
Etap 3
Oddziel mięso od ości.
Etap 4
Ugotuj makaron w osolonej wodzie.
Etap 5
Roztrzep w kubku jajko, śmietanę i dodaj troszkę soli.
Etap 6
Do gorącej cebuli dodaj rybę, pietruszkę, jajko, gorący makaron.
Wymieszaj i dopraw do smaku.
Smacznego 🙂