Lekko zmodyfikowany prosty sos pomidorowy. W smaku jest bardziej intensywny, chociaż dalej delikatny i mocno pomidorowy.
Polecam do makaronów, gołąbków, a nawet jako bazę do zupy pomidorowej.
ZADANIE DLA DZIECKA:
- Obranie pomidorów,
- Obranie cebuli i czosnku.
- Doprawienie.
SKŁADNIKI:
- 6 dużych, słodkich pomidorów (po zblendowaniu ma wyjść około 1,5 szklanki przecieru).
Można kupić dobrej jakości pomidory w puszcze. - 3 średnie cebule
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 suszone pomidory
- ząbek czosnku
- duża łyżka masła klarowanego
- sól, ewentualnie cukier jak mało słodkie pomidory.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Obierzcie cebulę, pokrójcie na duże kawałki.
Rozgrzej patelnię, roztop masło i dodaj cebulę. Duś około 7-10 minutach.
Etap 2
Sparz i obierz pomidory. Blenduj w wysokim naczyniu na gładką masę. Dodaj do uduszonej cebuli.
Duś pod przykryciem około 5-10 minut.
Etap 3
Po uduszeniu pomidorów i cebuli dodaj pokrojone suszone pomidory,koncentrat pomidorowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Blenduj wszystko na gładką masę. Jeżeli potrzeba dodaj soli i cukru.
Smacznego 🙂