Do dobrego sosu wystarczą słodkie, dojrzałe pomidory.
Sos wykorzystuję do różnych potraw.
Do makaronów, gołąbków, pulpetów. Jest to świetna baza do różnych dań.
Ilość: 2 większe porcje
ZADANIE DLA DZIECKA:
- Umycie pomidorów.
- Obranie ze skóry (uważaj aby po sparzeniu pomidory były dobrze wystudzone).
- Doprawienie sosu.
SKŁADNIKI:
- 4 duże, dojrzałe pomidory.
Polecam w okresie letnim pasteryzować na zimę. - 1 duża cebula
- 1 mały ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki cukru, sól, bazylia, oregano (fajnie jak zioła są świeże)
- łyżka masła klarowanego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Obierz i pokrój cebulę, następnie podsmaż na maśle z cukrem. Dodaj obrane i pokrojone pomidory, duś około 15-20 minut.
Etap 2
Blenduj sos na gładką masę, dopraw solą. Jeżeli tylko lubisz dodaj zioła (zależy od dania jakie przygotowujesz).
Smacznego 🙂
Pingback:Sos pomidorowo- szpinakowy z mozzarellą | Gotuj z dzieckiem
Pingback:Spaghetti z sosem pomidorowym. | Gotuj z dzieckiem
Pingback:Sos pomidorowy II | Gotuj z dzieckiem – Przepisy kulinarne – Zabawa z dzieckiem
Pingback:Spaghetti a’la bolognese | Gotuj z dzieckiem – Przepisy kulinarne – Zabawa z dzieckiem