Spaghetti a’la bolognese

Kolejny dosyć szybki i prosty obiad. Dziewczyny się nim zawsze zajadają, a to najważniejsze. Ważne, aby użyć dobrych pomidorów, jeżeli nie ma sezonu używam przecierów mojej mamy lub dobrych pomidorów z puszki.

Wystarczy udusić mięso, przygotować sos pomidorowy, wszystko połączyć, poddusić i danie gotowe 🙂

ZADANIE DLA DZIECKA:

  1. Pomoc w obraniu cebuli.
  2. Obranie pomidorów ze skórki.
  3. Doprawienie sosu.
  4. Zetrzeć ser na tarce.

SKŁADNIKI:

Do wyboru mamy 2 sosy pomidorowe, w zależności od tego co mamy w lodówce 🙂 Osobiście używam zamiennie tych sosów, ponieważ oba smakują dobrze:

  1. Sos nr 1
  2. Sos nr 2

Pozostałe składniki:

  • 0,5 kg mięsa z łopatki, można użyć innego dowolnego
  • ser do posypania, może być gouda lub parmezan
  • makaron spaghetti
  • bazylia, oregano, sól do smaku
  • olej kokosowy lub masło klarowane do smazenia.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
Przygotuj sos pomidorowy według wybranego przepisu

Etap 2
W osobnym garnku podsmaż mięso, aż do miękkości. Dopraw solą i ziołami.

20160707_172108

Etap 3
Ugotuj makaron.

Etap 3
Jeżeli masz już gotowy sos pomidorowy dodaj mięso i podduś około 10 minut, aby smaki się przemieszały.

Etap 4
Podaj makaron z sosem, posyp startym serem.

20160707_173527

Smacznego 🙂

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *