Sałatka z tuńczykiem. Dodanie cieciorki zmienia smak tradycyjnej sałatki. Polecam na kolację, do pracy na wynos, ale i na przyjęcie 🙂
ZADANIE DLA DZIECKA:
- Przepłukanie cieciorki wodą.
- Umycie rukoli.
- Obranie cebuli.
- Doprawienie sałatki.
SKŁADNIKI:
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 1 puszka cieciorki 400g
- garść drobno pokrojonej zieleniny np. dymka i szczypiorek, polecam również koperek i pietruszkę
- 1 opakowanie (100g) ryżu jaśminowego (można użyć np. basmati lub po prostu białego, ma być sypki)
- małe opakowanie rukoli 80g
- 1 większy ogórek kiszony pokrojony w drobną kostkę
- 1/2 drobno pokrojonej czerwonej cebuli
- 1 pomidor pokrojony w większą kostkę
- sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu i odstawiamy do wystudzenia.
Etap 2
Wrzucamy do miski wszystkie składniki, solimy i mieszamy.
Koniec 🙂
Smacznego 🙂