Sałatka z tuńczykiem i cieciorką

Sałatka z tuńczykiem. Dodanie cieciorki zmienia smak tradycyjnej sałatki. Polecam na kolację, do pracy na wynos, ale i na przyjęcie 🙂

ZADANIE DLA DZIECKA:

  1. Przepłukanie cieciorki wodą.
  2. Umycie rukoli.
  3. Obranie cebuli.
  4. Doprawienie sałatki.

SKŁADNIKI:

  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 1 puszka cieciorki 400g
  • garść drobno pokrojonej zieleniny np. dymka i szczypiorek, polecam również koperek i pietruszkę
  • 1 opakowanie (100g) ryżu jaśminowego (można użyć np. basmati lub po prostu białego, ma być sypki)
  • małe opakowanie rukoli 80g
  • 1 większy ogórek kiszony pokrojony w drobną kostkę
  • 1/2 drobno pokrojonej czerwonej cebuli
  • 1 pomidor pokrojony w większą kostkę
  • sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu i odstawiamy do wystudzenia.

Etap 2
Wrzucamy do miski wszystkie składniki, solimy i mieszamy.
Koniec 🙂

 

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *