Sałatka z kaszą bulgur

Polecam sałatkę na wynos do pracy. Wystarczy wieczorem ugotować kasze, pokroić ogórka, cebulkę i wymieszać z groszkiem, cieciorką, śmietaną, zieleniną.
Rano wystarczy pokroić pomidora, doprawić solą i dodać sałatę.

ZADANIE DLA DZIECKA:

  1. Umycie sałaty.
  2. Dodanie oleju.
  3. Opukanie groszku i cieciorki.
  4. Doprawienie i wymieszanie.

SKŁADNIKI:

  • 1 paczka kaszy bulgur (100g)
  • 1/2 dużej puszki zielonego groszku (gotowanego na parze)
  • 1/2 dużej puszki cieciorki (gotowanej na parze)
  • garść zielonej sałaty lub np. szpinaku, rukoli itp
  • 1 duży pomidor
  • 1 duży ogórek kiszony
  • zielenina, np koperek, pietruszka (około 2 łyżki)
  • malutka cebula
  • 1 łyżka śmietany 18% lub majonezu
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
Gotujemy kasze bulgur i pozostawiamy do wystudzenia.

Etap 2
W jednej misce mieszamy: zimną kaszę, groszek, cieciorkę, drobno pokrojoną cebulkę i ogórka, zieleninę, śmietanę oraz olej.

    

Etap 3
Następnie, przed samym podaniem dodajemy pomidora, sałatę oraz sól.

Etap 4
Mieszamy i podajemy 🙂

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *