Polecam sałatkę na wynos do pracy. Wystarczy wieczorem ugotować kasze, pokroić ogórka, cebulkę i wymieszać z groszkiem, cieciorką, śmietaną, zieleniną.
Rano wystarczy pokroić pomidora, doprawić solą i dodać sałatę.
ZADANIE DLA DZIECKA:
- Umycie sałaty.
- Dodanie oleju.
- Opukanie groszku i cieciorki.
- Doprawienie i wymieszanie.
SKŁADNIKI:
- 1 paczka kaszy bulgur (100g)
- 1/2 dużej puszki zielonego groszku (gotowanego na parze)
- 1/2 dużej puszki cieciorki (gotowanej na parze)
- garść zielonej sałaty lub np. szpinaku, rukoli itp
- 1 duży pomidor
- 1 duży ogórek kiszony
- zielenina, np koperek, pietruszka (około 2 łyżki)
- malutka cebula
- 1 łyżka śmietany 18% lub majonezu
- 1 łyżka oleju lnianego
- sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Gotujemy kasze bulgur i pozostawiamy do wystudzenia.
Etap 2
W jednej misce mieszamy: zimną kaszę, groszek, cieciorkę, drobno pokrojoną cebulkę i ogórka, zieleninę, śmietanę oraz olej.
Etap 3
Następnie, przed samym podaniem dodajemy pomidora, sałatę oraz sól.
Etap 4
Mieszamy i podajemy 🙂
Smacznego 🙂