Podstawowe ciasto drożdżowe

Jeden przepis na ciasto drożdżowe, a tyle możliwości.
Przepis ten wykorzystuję do przygotowania klusek na parze, babeczek z cynamonem, strudla z jabłkami, wigilijnych makiełek, babki z bakaliami, buchty z kruszonką i tak dalej…. 🙂

Wiecie jak robimy często….przygotowujemy podwójną porcję ciasta, z połowy robię kluseczki na parze, a druga połowa to bułeczki 🙂
Jedna praca, a ile przyjemności i smaków 🙂

ZADANIA DLA DZIECI:

  1. Wymieszanie mleka z drożdżami
  2. Przesiać mąkę
  3. Wymieszanie wszystkich składników ciasta (uwaga aby tłuszcz był przestudzony)
  4. Formowanie ciasta, bułeczek itp (nie poprawiaj dziecka, niech dziecko tworzy swoje dzieło, przecież i tak będzie pyszne)

SKŁADNIKI:

  • Zaczyn: 3/4 szklanki mleka, 1/3 kostki drożdży (z kostki 100g), 1 łyżeczka cukru.

Pozostałe składniki:

  • 2,5 szklanki mąki plus ok 0,5 szklanki do podsypania
  • 1 całe jajko + 1 żółtko
  • 1/3 kostki dobrego masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • szczypta soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
Zacznijcie od przygotowania zaczynu. Podgrzej mleko (pamiętaj nie może być gorące), przelej do miski. Poproś dziecko o wymieszanie łyżką, aby drożdże się rozpuściły, dodajcie cukru. Teraz przykryj ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować (około 15 minut).

Etap 2
Teraz weź sobie mały rondelek i rozpuść masło. Jak się roztopi pozostaw do wystygnięcia.

Etap 3
Do miski dziecko przesiewa mąkę. Nie dawajcie całej naraz, poczekaj aż będziecie wyrabiać ciasto. Ma być delikatne, jędrne, a nie twarde, lepiej dosypać na spokojnie. Dziecko dodaje całe jajko plus żółtko, cukier, zimne masło klarowane oraz wyrośnięte drożdże.

20160320_154017          20160320_154026

Etap 4
Przyszedł czas na połączenie wszystkich składników. Dla wygody początkowo możecie zrobić to łyżką, później posmaruj dziecku i sobie delikatnie ręce oliwą, aby ciasto się nie przylepiało. Dajcie ciasto na blat lub stolnicę i wyrabiajcie około 15 minut, aż ciasto będzie delikatne z wtłoczonymi bąbelkami powietrza.

20160320_160826          20160320_160903

Etap 5
Przygotujcie swój ulubiony wypiek.
Czas wypieku i gotowania zależne od wielkości formowanych bułek, kluseczek, buchty..

Bułeczki: 180 stopni, ok 20 minut (10-12 sztuk)
Kluski na parze: ok 20 minut (10-12 sztuk)
Buchta: 180 stopni ok 30-40 minut

3 thoughts on “Podstawowe ciasto drożdżowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *