Kluski na parze

Ukochany przepis moich dziewczyn 🙂 Przeliczone tak, aby już małe dziecko potrafiło samodzielnie odmierzyć produkty.

Ilość: 1o klusek.

Jest to podstawowy przepis na ciasto drożdżowe

Po przygotowaniu podstawowego ciasta drożdżowego  przejdź do formowania klusek i gotowania (przepis pod zdjęciami).
A oto zdjęcia moich dziewczyn jak walczą z wykonaniem ciasta 🙂

20160303_135438     20160303_135450     20160303_135453                                                                                    20160303_140456   20160303_140453

Sposób wyrabiania klusek jest dowolny, bardzo ładnie wyglądają od szklanki, można zrobić wałeczek z ciasta i kroić, bądź po prostu urywać ciasto (jak robią moje dziewczynki) i tworzyć własne kształty. Gotowe kluski daj na deskę oproszoną mąką, przykryj ściereczką i poczekaj około 1h, aż troszkę podrosną.

20160303_141845

Gotujemy na parze około 20 minut (zależy jakiej wielkości zrobisz kluski). Pamiętaj, że kluski urosną raz takie, więc muszą mieć dużo miejsca w garnku na parze:)

Podaję z musem malinowym (blenduje maliny plus miód) lub jogurtem, można posypać cukrem i polać masłem klarowanym. Polecam również polanie czekoladą z przepisu babci Eli
Jeżeli tylko masz ochotę w czasie wyrabiania klusek możesz dodać do środka łyżkę ulubionego dżemu.

20160303_154154                                                                             20160303_160131             20160412_144214

RADA: jeżeli zostaną Ci kluski daj do lodówki, a na kolację lub śniadanie weź patelnie, rozpuść masło klarowane i podgrzej kluski aby ładnie się zrumieniły (podgrzewaj delikatnie), posyp cukrem i gotowe.

20160304_051530

Smacznego 🙂

One thought on “Kluski na parze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *