Len mielony…placuszki zamiast chleba

Nie macie już dosyć w pracy nudnych kanapek…proponuję zamiast pieczywa upiec placuszki, które przygotowuje tak jak zwykłą kanapkę, jednak tworzę ją w pracy. Jeden pojemniczek to placuszki, a drugi to warzywa, ser, kurczak, salami itp..

Możesz usmażyć większą porcję wieczorem, przestudzone dać do lodówki i mieć na następny dzień.

Ilość: 6 placuszków

ZADANIE DLA DZIECKA:

  1. Rozbicie jajek.
  2. Dodanie lnu mielonego.
  3. Doprawienie do smaku.

SKŁADNIKI:

  • 3 duże jajka
  • 3 łyżki lnu mielonego (siemię lniane mielone)
  • 3 łyżki wody
  • sól do smaku ok 1/3 łyżeczki
  • przyprawy: jakie tylko lubisz, ja dodałam łyżeczkę bazylii, łyżeczkę oregano
  • masło klarowane do smażenia (używam patelni nieprzywierającej, więc dodaję malutko).

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
Przygotujcie sobie miskę.
Umyj i wyparz jajka, następnie oddzielcie białka od żółtek.

Etap 2
Ubijcie białka na sztywną pianę, następnie dodaj żółtka, len mielony, wodę oraz przyprawy. Miksuj na jednolitą masę. Konsystencja ma być jak gęste ciasto naleśnikowe.

20160415_191221          20160415_191835

Etap 3
Smaż na patelni nieprzywierającej na odrobinie masła, aż placuszki się zarumienią. Gotowe daj na ręcznik papierowy.

20160415_192713          20160415_193851

Etap 4
Przygotuj sobie ulubioną kanapkę 🙂

20160415_194251

Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *