Pesto z czosnku niedźwiedziego

  1. Dostałam dziś bardzo duży pęczek czosnku niedźwiedziego i zastanawiałam się co z niego będzie najlepsze.
    Padła decyzja, że będzie to pesto 🙂
    Polecam do sałatek, wykończenia sosów itd 🙂

ZADANIE DLA DZIECKA:

  1. Umycie czosnku.
  2. Poszarpanie go.
  3. Doprawienie.
  4. Odmierzenie oliwy.

SKŁADNIKI:

  • 3 pęczki czosnku niedźwiedziego (około 30 listków)
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • sól do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
Umyjcie bardzo dokładnie czosnek (ja opłukałam około 3 razy), dajcie go na ręcznik papierowy, aby się wysuszył lub jak tylko macie dajcie do wirówki do sałaty.

20160415_190140          20160415_190410

Etap 2
Poznałam dwa sposoby na przygotowanie pesto.
Pierwszy: pokrój bardzo drobno czosnek, przełóżcie go do słoika i zalejcie oliwą, zamknijcie słoik i daj do lodówki.
Ja jestem leniwa i użyłam drugiego sposobu: umieściłam w robocie kuchennym czosnek, dodałam oliwy i soli. Miksuję na gładką masę.

20160415_195430

Etap 3
Przelejcie do słoika i trzymajcie w lodówce (przeczytałam, że parę miesięcy, jednak nie mam jeszcze w tym praktyki).

Na zdjęciu pesto z 9 pęczków czosnku niedźwiedziego.

20160416_083001

20160415_204226

Zdrówka 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *