Nie macie już dosyć w pracy nudnych kanapek…proponuję zamiast pieczywa upiec placuszki, które przygotowuje tak jak zwykłą kanapkę, jednak tworzę ją w pracy. Jeden pojemniczek to placuszki, a drugi to warzywa, ser, kurczak, salami itp..
Możesz usmażyć większą porcję wieczorem, przestudzone dać do lodówki i mieć na następny dzień.
Ilość: 6 placuszków
ZADANIE DLA DZIECKA:
- Rozbicie jajek.
- Dodanie lnu mielonego.
- Doprawienie do smaku.
SKŁADNIKI:
- 3 duże jajka
- 3 łyżki lnu mielonego (siemię lniane mielone)
- 3 łyżki wody
- sól do smaku ok 1/3 łyżeczki
- przyprawy: jakie tylko lubisz, ja dodałam łyżeczkę bazylii, łyżeczkę oregano
- masło klarowane do smażenia (używam patelni nieprzywierającej, więc dodaję malutko).
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Przygotujcie sobie miskę.
Umyj i wyparz jajka, następnie oddzielcie białka od żółtek.
Etap 2
Ubijcie białka na sztywną pianę, następnie dodaj żółtka, len mielony, wodę oraz przyprawy. Miksuj na jednolitą masę. Konsystencja ma być jak gęste ciasto naleśnikowe.
Etap 3
Smaż na patelni nieprzywierającej na odrobinie masła, aż placuszki się zarumienią. Gotowe daj na ręcznik papierowy.
Etap 4
Przygotuj sobie ulubioną kanapkę 🙂
Smacznego 🙂