Delikatne, pełne zdrowia placuszki z komosą. Przedstawiony przepis to tylko podstawa do naszej potrawy 🙂 możemy placuszki przygotować na słodko, ale również bardziej wytrawnie. Polecam zabrać do pracy zamiast pieczywa plus zdrowa sałatka do tego.
Komosę przygotowuje sobie nawet dzień wcześniej, gotuje całe opakowanie (250g) i dodaje do placuszków, sałatki, twarożku lub jogurtu.
Ilość: 12 małych placuszków.
ZADANIE DLA DZIECKA:
- Opłukanie komosy pod bieżącą wodą.
- Rozbicie jajek.
- Wymieszanie wszystkich składników.
- Doprawienie solą.
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej (szklanka 300ml),
- 2 jajka,
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej,
- masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia,
- sól,
- dodatki dowolne, na co tylko macie ochotę, poniżej parę pomysłów:
na słodko: dżem, jogurt, miód, syrop klonowy, polewa czekoladowa itp.
na słono: serek wiejski, sałata, tuńczyk, łosoś, sałatki, ser żółty (dajemy jeszcze na patelni, aby ser się roztopił) + salsa pomidorowa, - jeżeli robicie wersję na słono można dodać ulubiona mieszankę przypraw np. oregano, bazylia itp.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Odmierzamy szklankę zimnej komosy, wsypujemy do miski, dodajemy jajka, mąkę oraz sól do smaku (większa szczypta). Mieszamy dokładnie.
Etap 2
Na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym smażymy z obu stron delikatnie placuszki.
Po usmażeniu dajemy na ręcznik papierowy.
Serwujemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂