Makaron z pstrągiem, szpinakiem, papryką i pomidorem

Nasza rodzina kocha pstrąga pod każdą postacią 🙂 Poniżej przepis na makaron z warzywami.
Szybki i bardzo prosty przepis.
Smacznego 🙂

ZADANIE DLA DZIECKA:

  1. Umycie szpinaku.
  2. Obranie pomidora ze skórki.
  3. Przeciśnięcie przez praskę czosnku.
  4. Obranie cebuli.
  5. Rozbicie jajka oraz wymieszanie go z mlekiem.
  6. Pomoc w doprawieniu ryby.

SKŁADNIKI:

  • 1 pstrąg (macerowany w soli, ziołach najlepiej ok 12h..albo chociaż 2h)
  • 1/2 paczki makaronu np. spaghetti,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1 dojrzały pomidor obrany ze skórki,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 większy ząbek czosnku,
  • 1 opakowanie szpinaku baby (100g, ok 3 garście),
  • ulubione przyprawy do ryby. My używamy najczęściej tylko soli plus do środka ryby zielona pietruszka lub koperek, którą przed smażeniem wyciągamy,
  • masło klarowane do smażenia,
  • 1 jajko + 2 łyżki mleka (można użyć śmietanę 30%),
  • koperek do posypania.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
Na rozgrzaną patelnie dajemy masło klarowane, kładziemy oczyszczoną rybę i smażymy po 2-3 minuty z każdej strony.
Następnie przykrywamy pokrywką, wyłączamy prąd i dajemy rybie odpocząć.

Etap 2
Na drugiej patelni rozpuszczamy masło klarowane, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i przesmażamy, aż cebulka będzie lekko przezroczysta.
Następnie wrzucamy pokrojonego pomidora, paprykę i delikatnie dusimy pod przykryciem, aż będą delikatnie al dente.

Etap 3
Ugotuj makaron.

Etap 4
Oddziel dokładnie rybę od ości.

Etap 5
W kubku wymieszajcie jajko z mlekiem, dodaj odrobinę soli.

Etap 6
Do gorących pomidorów dodaj rybę, szpinak, czosnek, gorący makaron oraz szpinak.
Delikatnie wymieszaj, dopraw i gotowe.
Jeżeli lubicie dodaj razem z makaronem masełko, które zostało ze smażenia ryby.

         

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *