Placki ziemniaczane z mąką jaglaną i sosem pieczarkowym

Tradycyjne placki ziemniaczane, jednak dodałam tym razem mąki jaglanej zamiast pszennej. Nie czujemy różnicy, więc wybieramy zdrowszą wersję 🙂

ZADANIE DLA DZIECKA:

  1. Obranie cebuli.
  2. Pomoc w umyciu pieczarek.
  3. Wymieszenie śmietany z mąką.
  4. Doprawienie placów i sosu.

SKŁADNIKI:

Placki ziemniaczane:

  • 5 ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 1 średnia marchewka,
  • 2 jajka,
  • ząbek czosnku,
  • 3-5 łyżek mąki jaglanej,
  • sól, pieprz do smaku,
  • tłuszcz do smażenia, ja używam smalcu (małej ilości, ważne aby była dobra patelnia nieprzywierająca).

Sos pieczarkowy:

  • 0,5 kg pieczarek,
  • 1 duża cebula,
  • zielenina: pietruszka i koperek,
  • masło klarowane, około 1 łyżki,
  • sól, pieprz i dobra vegeta (najlepiej domowa) do smaku,
  • 1 łyżka śmietany plus około 1 łyżki mąki jaglanej.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
Na maśle klarowanym uduś drobno pokrojoną cebulę.
Po delikatnym podduszeniu cebuli dodaj drobno pokrojone pieczarki, przyprawy i duś pod przykryciem, aż będą miękkie.
Przygotujcie sobie w kubku śmietanę z mąką (w zależności od tego ile wytrąciło Ci się wody). Po zagęszczeniu sosu dodaj drobno posiekaną zieleninę. Odstaw.

20160812_151733          20160812_151911

Etap 2
Obrane ziemniaki, marchewkę, cebulę oraz czosnek zetrzyjcie na drobnej tarce. Dodajcie mąkę. Ciasto nie może być płynne, ale też nie przesadź z mąką, aby placki nie wyszły twarde. Teraz tylko wbijcie jajka, doprawcie i wymieszajcie.
Smaż delikatnie, aż placki się zarumienią.

20160812_164424_Richtone(HDR)

Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *