Od zawsze moje ulubione pierogi 🙂 Teraz przygotowuje danie razem z dziewczynkami. Kształt pierogów jest różny, ale wciąż pozostają pyszne w smaku.
Polecam polać cebulką na maśle lub skwarkami.
Ilość: około 30 sztuk
ZADANIE DLA DZIECKA:
- Obranie cebuli.
- Wymieszanie farszu.
- Doprawienie farszu.
- Wałkowanie ciasta.
- Lepienie pierogów.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 200 ml (1 szklanka) dobrze ciepłej wody,
- 2,5 szklanki mąki plus do podsypania,
- sól.
Farsz:
- 5 średnich ziemniaków,
- kostka białego sera (około 250g),
- 2-3 większe cebule,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- ewentualnie skwarki do polania pierogów.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Ugotuj ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie.
Etap 2
Obierzcie cebulę i drobno pokrój w kostkę. Duś na maśle z dodatkiem soli i pieprzu. Możesz dodać odrobinę cukru.
Etap 3
Przygotuj sobie ciasto według przepisu kliknij tutaj.
Gotowe ciasto przykryj ściereczką i daj mu odpocząć.
Etap 4
Gotowe ziemniaki, najlepiej jeszcze ciepłe obierz ze skóry, dodaj ser, cebulę (około 2 łyżek, reszta do polania pierogów), przyprawy i ugnieć tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę.
Etap 5
Gotowe ciasto na pierogi wyróbcie raz jeszcze, podsypcie dobrze mąką i cieniutko rozwałkujcie. Osobiście kroję ciasto na kwadraty, aby nie zostawały skrawki. Idzie to szybciej 🙂
Nakładajcie farsz, im więcej tym lepiej 🙂
Gotuj w osolonej wodzie. Od wypłynięcia około 7 minut.
Etap 6
Gotowe pierogi polejcie masełkiem lub skwarkami.
Smacznego 🙂