Tradycyjne placki ziemniaczane, jednak dodałam tym razem mąki jaglanej zamiast pszennej. Nie czujemy różnicy, więc wybieramy zdrowszą wersję 🙂
ZADANIE DLA DZIECKA:
- Obranie cebuli.
- Pomoc w umyciu pieczarek.
- Wymieszenie śmietany z mąką.
- Doprawienie placów i sosu.
SKŁADNIKI:
Placki ziemniaczane:
- 5 ziemniaków,
- 1 cebula,
- 1 średnia marchewka,
- 2 jajka,
- ząbek czosnku,
- 3-5 łyżek mąki jaglanej,
- sól, pieprz do smaku,
- tłuszcz do smażenia, ja używam smalcu (małej ilości, ważne aby była dobra patelnia nieprzywierająca).
Sos pieczarkowy:
- 0,5 kg pieczarek,
- 1 duża cebula,
- zielenina: pietruszka i koperek,
- masło klarowane, około 1 łyżki,
- sól, pieprz i dobra vegeta (najlepiej domowa) do smaku,
- 1 łyżka śmietany plus około 1 łyżki mąki jaglanej.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Na maśle klarowanym uduś drobno pokrojoną cebulę.
Po delikatnym podduszeniu cebuli dodaj drobno pokrojone pieczarki, przyprawy i duś pod przykryciem, aż będą miękkie.
Przygotujcie sobie w kubku śmietanę z mąką (w zależności od tego ile wytrąciło Ci się wody). Po zagęszczeniu sosu dodaj drobno posiekaną zieleninę. Odstaw.
Etap 2
Obrane ziemniaki, marchewkę, cebulę oraz czosnek zetrzyjcie na drobnej tarce. Dodajcie mąkę. Ciasto nie może być płynne, ale też nie przesadź z mąką, aby placki nie wyszły twarde. Teraz tylko wbijcie jajka, doprawcie i wymieszajcie.
Smaż delikatnie, aż placki się zarumienią.
Smacznego 🙂