- Dostałam dziś bardzo duży pęczek czosnku niedźwiedziego i zastanawiałam się co z niego będzie najlepsze.
Padła decyzja, że będzie to pesto 🙂
Polecam do sałatek, wykończenia sosów itd 🙂
ZADANIE DLA DZIECKA:
- Umycie czosnku.
- Poszarpanie go.
- Doprawienie.
- Odmierzenie oliwy.
SKŁADNIKI:
- 3 pęczki czosnku niedźwiedziego (około 30 listków)
- 100 ml oliwy z oliwek
- sól do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Umyjcie bardzo dokładnie czosnek (ja opłukałam około 3 razy), dajcie go na ręcznik papierowy, aby się wysuszył lub jak tylko macie dajcie do wirówki do sałaty.
Etap 2
Poznałam dwa sposoby na przygotowanie pesto.
Pierwszy: pokrój bardzo drobno czosnek, przełóżcie go do słoika i zalejcie oliwą, zamknijcie słoik i daj do lodówki.
Ja jestem leniwa i użyłam drugiego sposobu: umieściłam w robocie kuchennym czosnek, dodałam oliwy i soli. Miksuję na gładką masę.
Etap 3
Przelejcie do słoika i trzymajcie w lodówce (przeczytałam, że parę miesięcy, jednak nie mam jeszcze w tym praktyki).
Na zdjęciu pesto z 9 pęczków czosnku niedźwiedziego.
Zdrówka 🙂