Nasza rodzina kocha pstrąga pod każdą postacią 🙂 Poniżej przepis na makaron z warzywami.
Szybki i bardzo prosty przepis.
Smacznego 🙂
ZADANIE DLA DZIECKA:
- Umycie szpinaku.
- Obranie pomidora ze skórki.
- Przeciśnięcie przez praskę czosnku.
- Obranie cebuli.
- Rozbicie jajka oraz wymieszanie go z mlekiem.
- Pomoc w doprawieniu ryby.
SKŁADNIKI:
- 1 pstrąg (macerowany w soli, ziołach najlepiej ok 12h..albo chociaż 2h)
- 1/2 paczki makaronu np. spaghetti,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 1 dojrzały pomidor obrany ze skórki,
- 1 średnia cebula,
- 1 większy ząbek czosnku,
- 1 opakowanie szpinaku baby (100g, ok 3 garście),
- ulubione przyprawy do ryby. My używamy najczęściej tylko soli plus do środka ryby zielona pietruszka lub koperek, którą przed smażeniem wyciągamy,
- masło klarowane do smażenia,
- 1 jajko + 2 łyżki mleka (można użyć śmietanę 30%),
- koperek do posypania.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Na rozgrzaną patelnie dajemy masło klarowane, kładziemy oczyszczoną rybę i smażymy po 2-3 minuty z każdej strony.
Następnie przykrywamy pokrywką, wyłączamy prąd i dajemy rybie odpocząć.
Etap 2
Na drugiej patelni rozpuszczamy masło klarowane, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i przesmażamy, aż cebulka będzie lekko przezroczysta.
Następnie wrzucamy pokrojonego pomidora, paprykę i delikatnie dusimy pod przykryciem, aż będą delikatnie al dente.
Etap 3
Ugotuj makaron.
Etap 4
Oddziel dokładnie rybę od ości.
Etap 5
W kubku wymieszajcie jajko z mlekiem, dodaj odrobinę soli.
Etap 6
Do gorących pomidorów dodaj rybę, szpinak, czosnek, gorący makaron oraz szpinak.
Delikatnie wymieszaj, dopraw i gotowe.
Jeżeli lubicie dodaj razem z makaronem masełko, które zostało ze smażenia ryby.