Mam dwa sprawdzone przepisy na ciasto do pierogów.
To ciasto jest delikatnie twardsze niż ciasto na pierogi wariant 1 przepis.
Ciasto zawsze wyrabiam w robocie kuchennym.
Ilość: około 30 pierogów
ZADANIE DLA DZIECKA:
- Wsypanie do robota mąki, soli.
- Dodanie jajek
- Wałkowanie ciasta.
- Lepienie pierogów.
SKŁADNIKI:
- 200 ml mleka mocno ciepłego (1 szklanka)
- 1 jajko,
- sól,
- 2,5 szklanki mąki plus do podsypania.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Dajcie wszystko do naczynia i wyróbcie ciasto.
Etap 2
Przełóżcie ciasto na blat posypany mąką, wyróbcie chwilę i wałkujcie ciasto cieniutko, ważne aby blat był mocno podsypany mąką, aby ciasto się nie przylepiało.
Lubię kroić na kwadraty, można również robić kółeczka od szklanki.
Gotujemy w osolonej wodzie ok 7-10 minut.
Smacznego 🙂
Pingback:Ciasto na pierogi/ wariant 1 | Gotuj z dzieckiem – Przepisy kulinarne – Zabawa z dzieckiem