Bardzo lubimy nasze ciasto drożdżowe. Najlepiej jeżeli zjadamy go na śniadanie i popijamy go kakao. Pycha 🙂
Największą rozpustą jest dodatkowo posmarować masełkiem jak buchtę…polecam 🙂
ZADANIE DLA DZIECKA:
- Odmierzenie wszystkich składników.
- Przesianie mąki.
- Rozbicie jajek.
- Przygotowanie kogla-mogla
- Wyrabianie ciasta.
SKŁADNIKI:
- 2-3 szklanki mąki (będziecie dokładnie odmierzać w czasie wyrabiania ciasta)
- 2 jajka (osobno białko i żółtko)
- 1/2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki cukru
- 1/4 kostki drożdży
- 1/4 kostki dobrego masła
- 1/3 łyżeczki soli.
- około 15-20 śliwek węgierek (można dać inne owoce np. truskawki)
- kruszonka: 1/3 kostki masła, 2 duże łyżki mąki + 2 duże łyżki cukru pudru + 1 żółtko.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
W małym rondelku roztop masło i odstaw do ostygnięcia.
Etap 2
Oddzielcie białka od żółtek. Do żółtek dodaj cukier i mikserem lub ręcznie zróbcie kogel-mogel.
Etap 3
Przygotujcie sobie dużą miskę. Podgrzej mleko (ma być dobrze ciepłe nie wrzące), następnie wlej go do miski i dodaj drożdże. Dokładnie wymieszaj.
Etap 4
Do miski z drożdżami i mlekiem dodajcie masło, przesianą mąkę (1,5 szklanki, a resztę w czasie wyrabiania ciasta), sól, białka, kogel mogel, . Wymieszaj dokładnie ciasto łyżką, a następnie jak już połączą się składniki przełóż na stolnicę lub blat. Wyrabiajcie, aż ciasto będzie jędrne i bardzo delikatne, nie może być twarde, dlatego uważajcie z mąką. Następnie włóżcie do rynienki wyłożonej papierem do pieczenia. Poczekajcie, aż ciasto podrośnie (około 45-60 minut).
UWAGA: Jeżeli Ci się śpieszy włóż do piekarnika na 40 stopni na około 7-10 minut, aby podrosło. Następnie wyciągnij i podnieś temperaturę piekarnika do 180 stopni. Jak będzie się grzał to ułóżcie śliwki i dodajcie kruszonkę.
Etap 5
Przygotujcie kruszonkę. Do miski wsypcie cukier, mąkę oraz dodajcie masło. Pocierajcie palcami, aż będzie kruszonka sypka, następnie dodajcie żółtko i wymieszajcie. Jeżeli macie zbyt klejącą kruszonkę dodajcie troszkę mąki i cukru.
Etap 6
Oczyśćcie śliwki, przekrójcie na pół i wyciągnijcie pestki.
Etap 7
Jeżeli macie wyrośnięte ciasto ułóżcie śliwki i posypcie kruszonką.
Etap 8
Piecz około 30-45 minut, 180 stopni.
Ciasto ma być ładnie przyrumienione oraz patyczek od szaszłyka ma być suchy po wbiciu.
Smacznego 🙂
Pingback:Kruszonka z płatkami owsianymi | Gotuj z dzieckiem – Przepisy kulinarne – Zabawa z dzieckiem