Tym razem czas na bułeczki drożdżowe.
Jest to kolejne wykorzystanie naszego podstawowego ciasta na drożdżówkę 🙂
Ilość: 10-12 bułeczek.
ZADANIA DLA DZIECI:
- Wymieszanie mleka z drożdżami
- Przesiać mąkę
- Wymieszanie wszystkich składników ciasta (uwaga, aby tłuszcz był przestudzony)
- Formowanie bułeczek (nie poprawiaj dziecka, niech dziecko tworzy swoje dzieło, przecież i tak będzie pyszne)
SKŁADNIKI:
- Zaczyn: 3/4 szklanki mleka, 1/3 kostki drożdży (z kostki 100g), 1 łyżeczka cukru.
Pozostałe składniki:
- 2,5 szklanki mąki plus ok 0,5 szklanki do podsypania
- 1 całe jajko + 1 żółtko
- 1/3 kostki dobrego masła
- 0,5 szklanki cukru
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 4 jabłka słodkie
- 1 żółtko
- odrobina cukru do podsypania
- łyżka masła klarowanego.
Etap 1
Przygotujcie sobie jabłka. Obierzcie i pokrójcie w małe kawałki.
Na patelnie dajcie łyżkę masła klarowanego i duście na maśle przygotowane owoce. Jeżeli lubicie duście, aż się rozpadną. My wolimy jak zostają kawałki lekko al dente więc dusimy dosłownie 5 minut. Po uduszeniu odstawcie do wystygnięcia.
Etap 2
Zróbcie ciasto według przepisu: podstawowy przepis na ciasto drożdżowe.
Po przygotowaniu podstawowego ciasta drożdżowego przejdź do formowania bułeczek. Na każdy placek ułóż troszkę jabłka delikatnie wgniatając, aby owoc dobrze się trzymał. Gotowe bułeczki posyp cynamonem, posmaruj żółtkiem i posyp odrobiną cukru.
Etap 3
Piecz bułeczki 180 stopni, ok 10-15 minut, aż patyczek od szaszłyka będzie suchy, a bułeczki zarumienione.
Smacznego 🙂