Bułeczki drożdżowe z jabłkami i cynamonem

Tym razem czas na bułeczki drożdżowe.
Jest to  kolejne wykorzystanie naszego podstawowego ciasta na drożdżówkę 🙂

Ilość: 10-12 bułeczek.

ZADANIA DLA DZIECI:

  1. Wymieszanie mleka z drożdżami
  2. Przesiać mąkę
  3. Wymieszanie wszystkich składników ciasta (uwaga, aby tłuszcz był przestudzony)
  4. Formowanie bułeczek (nie poprawiaj dziecka, niech dziecko tworzy swoje dzieło, przecież i tak będzie pyszne)

SKŁADNIKI:

  • Zaczyn: 3/4 szklanki mleka, 1/3 kostki drożdży (z kostki 100g), 1 łyżeczka cukru.

Pozostałe składniki:

  • 2,5 szklanki mąki plus ok 0,5 szklanki do podsypania
  • 1 całe jajko + 1 żółtko
  • 1/3 kostki dobrego masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 4 jabłka słodkie
  • 1 żółtko
  • odrobina cukru do podsypania
  • łyżka masła klarowanego.

Etap 1
Przygotujcie sobie jabłka. Obierzcie i pokrójcie w małe kawałki.
Na patelnie dajcie łyżkę masła klarowanego i duście na maśle przygotowane owoce. Jeżeli lubicie duście, aż się rozpadną. My wolimy jak zostają kawałki lekko al dente więc dusimy dosłownie 5 minut. Po uduszeniu odstawcie do wystygnięcia.

20160419_150812

Etap 2
Zróbcie ciasto według przepisu: podstawowy przepis na ciasto drożdżowe.
Po przygotowaniu podstawowego ciasta drożdżowego  przejdź do formowania bułeczek. Na każdy placek ułóż troszkę jabłka delikatnie wgniatając, aby owoc dobrze się trzymał. Gotowe bułeczki posyp cynamonem, posmaruj żółtkiem i posyp odrobiną cukru.

20160419_151435           20160419_151446

20160419_152703           20160419_152837

Etap 3
Piecz bułeczki 180 stopni, ok 10-15 minut, aż patyczek od szaszłyka będzie suchy, a bułeczki zarumienione.

20160419_164727           20160419_163746

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *