Moje ukochane danie, które przyznam rzadko robię z moimi dziewczynami, ponieważ ciasto wyjątkowo źle się myje z blatu….ziemi….polecam tak zaplanować pracę, aby dostały swoją porcje ciasta na miseczkę, talerz. Tym razem zapomniałam i długo sprzątałam kuchnię..
Ilość: około 15 sztuk.
ZADANIE DLA DZIECKA:
- Przygotowanie mąki.
- Wbicie jajek do ciasta.
- Wyciąganie pestek ze śliwek.
- Pomoc w wyrabianiu ciasta.
SKŁADNIKI:
- 6 średnich ziemniaków
- ok 8 śliwek węgierek świeżych lub mrożonych (jak malutkie to ok 15 sztuk)
- 2 szklanki mąki pszennej plus ewentualnie do podsypania
- 2 jajka
- sól
- cukier
- 2 łyżki masła (ja użyłam klarowanego)
- 4 łyżki bułki tartej.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Po ugotowaniu jeszcze ciepłe przepuść przez praskę lub użyj ubijaka do ziemniaków (dokładnie, aby nie było grudek). Odstaw do przestudzenia.
Etap 2
Umyjcie śliwki i wyciągnijcie pestki. Odstawcie.
Etap 3
Na blat/stolnice wsypcie mąkę. Nie dawajcie całej, lepiej po trochu dokładać. Musisz wyczuć ciasto, aby nie było za twarde. Dodajcie ziemniaki, jajko, szczyptę soli. Wyrabiajcie na gładkie ciasto, nie może się lepić do rąk.
Etap 4
Zagotujcie wodę w rondlu z delikatnie osoloną wodą.
Etap 5
Z gotowego ciasta zróbcie wałeczek, pokrójcie go na kawałki i do każdego kawałka dajcie kawałek śliwki węgierki, dodajcie 0,5 łyżeczki cukru i zawińcie kuleczkę. Gotowe knedle dawajcie na deskę oprószoną mąką. Kształt nie ważny, ważne tylko, aby poprawić ewentualnie dziecko, jeżeli będzie dziurka do śliwki.
Etap 6
Gotuj kluski ok 3-5 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody. Pamiętaj, że po wrzuceniu klusek delikatnie zamieszaj od dołu drewnianą łyżką, aby się nie przylepiły do dna garnka.
Etap 7
Rozpuść w rondelku masło, dodaj bułkę tartą i podsmaż delikatnie.
Etap 8
Gotowe kluski polej bułką tartą. Gotowe 🙂
Smacznego 🙂