Szkoda zdrowia naszych dzieci i naszego,aby kupować gotowy proszek…zrobienie domowego budyniu to chwila,a jaki smak. Poniżej podaję przepis na budyń z musem, ale możecie dodać co tylko chcecie np. mandarynki,dżem,polać sokiem,zetrzeć czekoladę lub dać kostkę do środka,a ona się cudownie roztopi 🙂
Ilość: 4 miseczki
ZADANIE DLA DZIECKA
- Odmierzenie mleka.
- Pomoc w wymieszaniu żółtka,cukru i mąki ziemniaczanej.
- Przygotowanie owoców.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mleka plus ok 5 dużych łyżek
- 1 żółtko
- 3 łyżeczki cukru lub miodu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sos: dowolne owoce, ja użyłam 1 garść jeżyn i 1 garść śliwki węgierki (mrożone), cukier lub miód do smaku.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Przygotujcie sobie owoce. Ja użyłam mrożone. Wrzucamy je do garnka, gotujemy z cukrem lub miodem, aż sok troszkę nam odparuje. Następnie dajemy na sitko i przecieramy, aby nie było pestek (moim dzieciom przeszkadzają). Jeżeli używacie świeżych truskawek, malin to wystarczy wrzucić je do blendera, dodać miód i zmiksować. Gotowe.
Etap 2
Wlejcie do rondelka mleko i zagotujcie.
Etap 3
W czasie gotowania mleka przygotujcie sobie w miseczce 1 żółtko, 3 łyżeczki cukru/miodu i mikserem ubijcie. Następnie dodajcie mleko (ok 5 łyżek) i mąkę. Ma być to dosyć wodniste i dokładnie wymieszane (robię to mikserem).
Etap 4
Jeżeli mamy już zagotowane mleko dodajcie do niego naszą masę z żółtkiem i ciągle mieszajcie, póki nie zgęstnieje budyń i się nie zagotuje.
Etap 5
Podać można w miseczce, na dół dajcie mus, a na górę dajcie budyń.
Możecie zrobić to warstwowo w wysokiej szklance.
Smacznego 🙂