Zdrowsza wersja bułeczek maślanych, tak lubianych przez moje dziewczyny 🙂 myślałam, że inny kolor i zapach troszkę je zniechęci, jednak one ze smakiem się zajadają 🙂 Polecam z masłem i dżemem.
I jeszcze jedno…pieczywo z jasnej mąki lubimy zjadać jeszcze świeżutkie, ledwo ostudzone.
Jednak te bułeczki z mąki razowej są fajne jak sobie odpoczną i wystygną.
Ilość: 12 bułeczek.
ZADANIE DLA DZIECKA:
SKŁADNIKI:
- Zaczyn: 3/4 szklanki mleka, 1/3 kostki drożdży (z kostki 100g), 1 łyżeczka cukru.
Pozostałe składniki:
- 3,5 szklanki mąki żytnio razowej + ewentualnie do podsypania (użyłam mąki z Melvit chleb żytni razowy).
- 1 całe jajko
- 1/3 kostki dobrego masła
- 0,5 szklanki cukru
- szczypta soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Etap 1
Przygotuj zaczyn. Zagotuj mleko. Wymieszaj dobrze ciepłe mleko, drożdże oraz cukier. Odstaw w ciepłe miejsce na ok 15 minut.
Etap 2
Rozpuść masło w rondelku.
Etap 2
W misce wymieszaj mąkę (nie dawaj całej, lepiej dosypać), jajko, cukier, przestudzone masło, szczypta soli, zaczyn.
Etap 4
Ciasto przełóż na blat podsypany mąką i wyrabiaj ciasto, aż będzie dobrze odchodziło od rąk i będzie dobrze napowietrzone.
Etap 5
Przygotuj sobie wałek z ciasta i pokrój go na małe kawałeczki. Uformujcie bułeczki. Odstawcie w cieple miejsce na ok 1h, aż podrosną.
Etap 6
Piecz 180 stopni, 15-20 minut, aż patyczek od szaszłyka będzie suchy, a bułeczki przyrumienione.
Smacznego 🙂