Bułeczki żytnie razowe na słodko

Zdrowsza wersja bułeczek maślanych, tak lubianych przez moje dziewczyny 🙂 myślałam, że inny kolor i zapach troszkę je zniechęci, jednak one ze smakiem się zajadają 🙂 Polecam z masłem i dżemem.
I jeszcze jedno…pieczywo z jasnej mąki lubimy zjadać jeszcze świeżutkie, ledwo ostudzone.
Jednak te bułeczki z mąki razowej są fajne jak sobie odpoczną i wystygną.

Ilość: 12 bułeczek.

ZADANIE DLA DZIECKA:

SKŁADNIKI:

  • Zaczyn: 3/4 szklanki mleka, 1/3 kostki drożdży (z kostki 100g), 1 łyżeczka cukru.

Pozostałe składniki:

  • 3,5 szklanki mąki żytnio razowej + ewentualnie do podsypania (użyłam mąki z Melvit chleb żytni razowy).
  • 1 całe jajko
  • 1/3 kostki dobrego masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • szczypta soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
Przygotuj zaczyn. Zagotuj mleko. Wymieszaj dobrze ciepłe mleko, drożdże oraz cukier. Odstaw w ciepłe miejsce na ok 15 minut.

Etap 2
Rozpuść masło w rondelku.

Etap 2
W misce wymieszaj mąkę (nie dawaj całej, lepiej dosypać), jajko, cukier, przestudzone masło, szczypta soli, zaczyn.

20160517_112139

Etap 4
Ciasto przełóż na blat podsypany mąką i wyrabiaj ciasto, aż będzie dobrze odchodziło od rąk i będzie dobrze napowietrzone.

20160517_113226

Etap 5
Przygotuj sobie wałek z ciasta i pokrój go na małe kawałeczki. Uformujcie bułeczki. Odstawcie w cieple miejsce na ok 1h, aż podrosną.

20160517_113441

Etap 6
Piecz 180 stopni, 15-20 minut, aż patyczek od szaszłyka będzie suchy, a bułeczki przyrumienione.

20160517_153833

Smacznego 🙂

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *