Sos pomidorowy II

Lekko zmodyfikowany prosty sos pomidorowy. W smaku jest bardziej intensywny, chociaż dalej delikatny i mocno pomidorowy.
Polecam do makaronów, gołąbków, a nawet jako bazę do zupy pomidorowej.

ZADANIE DLA DZIECKA:

  1. Obranie pomidorów,
  2. Obranie cebuli i czosnku.
  3. Doprawienie.

SKŁADNIKI:

  • 6 dużych, słodkich pomidorów (po zblendowaniu ma wyjść około 1,5 szklanki przecieru).
    Można kupić dobrej jakości pomidory w puszcze.
  • 3 średnie cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 suszone pomidory
  • ząbek czosnku
  • duża łyżka masła klarowanego
  • sól, ewentualnie cukier jak mało słodkie pomidory.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Etap 1
Obierzcie cebulę, pokrójcie na duże kawałki.
Rozgrzej patelnię, roztop masło i dodaj cebulę. Duś około 7-10 minutach.

20160426_154035

Etap 2
Sparz i obierz pomidory. Blenduj w wysokim naczyniu na gładką masę. Dodaj do uduszonej cebuli.
Duś pod przykryciem około 5-10 minut.

Etap 3
Po uduszeniu pomidorów i cebuli dodaj pokrojone suszone pomidory,koncentrat pomidorowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Blenduj wszystko na gładką masę. Jeżeli potrzeba dodaj soli i cukru.

20160426_154349          20160426_155815

Smacznego 🙂

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *